Årets Bagare 2018 – Gustav Fagerman

Att vinna tävlingen Årets Bagare och bli svensk mästare för professionella bagare, är en stor prestation. Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer är tävlingsarrangör, i år för femte gången. Gustav Fagerman från Karlstad segrade efter den 6 timmar långa bak-kampen inför publik i Nordstan i Göteborg den 15 mars.

De fem finalisterna bakade: 20 st vanliga baguetter, 30 st kuvertbröd, tre olika sorter (från samma deg som baguetterna), 20 st croissanter, 20 st Pain au chocolat, 20 st söta bullar med frukt/bär, 20 st söta bullar med efterdekorering, 10 st matbröd valfritt, 10 st matbröd lottade ingredienser

Grattis till vinsten i Årets Bagare 2018, Gustav Fagerman! Vilken oerhörd mängd bakverk som ska produceras på sex timma och i stenhård konkurrens. Vad lockade dig att tävla i Årets Bagare?

– Har velat ställa upp länge, men har inte haft tid. Driver ju eget företag och det tar ju mycket tid. men det som lockade med att ställa upp är ju utmaningen, att utmana sig själv. Har aldrig tävlat förut men är en person som hela tiden strävar efter nåt, nåt som gör att man kommer vidare.

Vad var den största utmaningen/svårigheten?

– Tidsaspekten, att hinna på 6 timmar.

Den lottade råvarudelen för 10 matbröd – vad innebar den för dig?

– Jag hade testat många olika smaker och texturer på träning, för att vara förberedd på det mesta. Jag tycker jag fick en bra lottad korg, tog fullkornsdinkel, krossad råg och valnötter. Man var tvungen att ta minst 1 mjöl och 2 av de andra råvarorna. Det kanske var 10-12 olika råvaror.

Varför valde du att bli bagare?

– Har alltid gillat matlagning. Började baka väldigt mycket bröd hemma. Sen fick jag Jan Hedhs första bok och blev såld. Har gått i ett sen dess.

Vilken typ av bakverk tycker du mest om att baka?

– Allt från småkakor till croissanter, men framförallt återkommer jag alltid till matbröd, surdegsbröd.

Har du några goda råd att ge till oss hemmabagare för att lyckas med exempelvis bullarna?

– Framförallt använd ekologiska råvaror, man vill ju inte äta saker som först är besprutat med gift, låter ju rätt självklart i mina öron.

 Här får vi del av receptet på Toscabullar (bakas på Artisan Bread i Karlstad)

Tävlingsjuryn leddes av Johan Sörberg, bagarmästare och konditormästare, tillsammans med bland andra tre tidigare vinnare av tävlingen Årets Bagare. Juryns motivering till  vinnaren:

Tack vare en bredd av smaker, färger, former och tekniker har vi fått se spännande bakverk växa fram. I högt tempo arbetade segraren med jämnhet, precision och respekt för naturliga råvaror. Årets vinnare har flätat samman en klassisk hantverksskicklighet med hög innovation som imponerade stort på juryn.

På 2:a plats: Fredrik Eiserman, i skarp konkurrens, från Jönköping, som arbetar på Valhallabageriet i Stockholm.

På 3:e plats: Paul Florian Ficard, från Hässleholm, som arbetar på Björns konditori i Vellinge.

Till vardags driver Gustav Fagerman hantverksbageriet Artisan Bread i Karlstad, tillsammans med Mattias Dröschmeister och Anders Hedberg.

 

Några av vinnarens bakverk

Matbröd – Ett bröd bakat på grahamsmjöl och fullkornsråg, smaksatt med en lager från det lokala bryggeriet Good Guys Brew i Karlstad.Söta bullar med efterdekorering – ”Pistagesnurra”, inkavlat smör i briochedeg fylld med pistage- och kirschkräm, dekorerad med en hallonmarmeladskupol och toppad med hackad pistage.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + 12 =