Baka småkakor

Småkakor kan vara många sorters kakor men vanligast är nog ändå mördegskakan. Som t ex Uppåkrakakor, Syltkakor, Brysselkex, Finska pinnar, Bondkakor mm. En småkaka är oftast både godast och vackrast om den görs liten och nätt.

Förr (innan vedspisen med sin lilla ugn blev vanlig) kokades kakor i fett, som klenäter och munkar. Eller så gräddade man gorån i fint utsirade järn över öppen eld. Kringlor och pepparkakor tillhör de bakverk som tidigast dyker upp i gamla kokböcker. Kakbak är kemi – var noggrann och följ receptet.

Ta fram alla ingredienser innan baket – bättre att i tid upptäcka om något ev saknas.

Det bästa är egentligen att väga allt.

Tillsätt inte riktigt allt mjöl på en gång. Spara lite till utbakningen.

Att grädda en provkaka innan allt mjöl tillsätts är ofta en bra idé.

Mät upp mjölet luftigt i ett mått. Om mjölet packas i ett mått blir det lätt för mycket. För mycket mjöl ger hårda kakor. För lite mjöl ger kakor som flyter ut.

Skall smöret vara rumsvarmt kan man skiva det tunt – då blir det snabbare mjukt. Eller köra det kort tid på mycket låg effekt i mikron.

Ägg varierar mycket i storlek. Recept brukar utgå från normalstora ägg som väger 53-63 g. Är äggen större kanske det behövs lite mera mjöl.

I småkakor använder man olika sorters jäsmedel för olika resultat:
Bakpulver – passar i både mjuka och hårda kakor.
Bikarbonat – ger brun färg. (I mjuka kakor bör bikarbonat användas ihop med en syrlig ingrediens, som t ex gräddfilen i en mjuk pepparkaka.) Kan bytas ut mot dubbelt så mycket bakpulver.
Hjorthornssalt – används i drömmar som skall bli riktigt spröda. Kan bytas ut mot dubbelt så mycket bakpulver.

1 tsk bikarbonat = 2 tsk bakpulver
1 tsk hjorthornssalt = 2 tsk bakpulver

Låt en mördeg vila i kyl ett par timmar så går den lättare att baka ut. En kakdeg kan förvaras ogräddad i kylen i 1-2 veckor, eller i frysen 2-3 månader. Praktiskt att ha en deg till bondkakor eller skurna pepparkakor (degen rullas till en rulle och sveps in i aluminiumfolie) i kyl eller frys.

Tänk på att ugnar är olika och att gräddningstider kan variera. Låt nygräddade kakor svalna på galler. Låt dem bli kalla innan de förpackas i burkar.

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 + 1 =