Dublin & bröd

Under en snabbvisit till Dublin, på den gröna ön, konstaterar vi att bröd är viktigt och man bjuds bröd till de flesta måltider. Och överallt kallas brödet hembakat- på kaféet, puben, butiken och restaurangen. Precis som i England bakar man många matbröd med bakpulver eller bikarbonat. Förutom scones även grova limpor med frön och fiber. Scones är extra högt älskat och bakas i en mängd varianter – med kanel, päron, choklad, vita scones, grova scones och gula scones med pumpa och saffran. Allt tycks möjligt blanda ner i en sconesdeg. Tillbehören är viktiga: fina marmelader och sylter, grädde, smör, färskost.

Landet har ju ett fuktigt klimat och man har traditionellt odlat mycket havre och korn. Bröd, kex, pajer och kakor är ofta bakade med havremjöl eller gryn. Eller med potatis. Förr använde irländarna också ärtor och bönor i bröd – precis som vi i Skandinavien gjorde.

Korn använder irländarna också men den största delen av kornskörden går till … öltillverkning, Guinness. Ölets och brödets historia är ju i princip densamma. Vatten, jäst och korn…

På många håll kallas en limpa bröd för ”cake”. En gammal kvarleva från skandinaviskans ”brödkaka”. När vikingarna seglade på sina utforskar- och plundringsresor, slog sig många ner längs den irländska kusten. De fortsatte med sina platta, ganska torra kakor bakade på havremjöl. Ett praktiskt förrådsbröd att ta med på de sju haven.

Svenskar och irländare har fortfarande mycket gemensamt – vi har en stark hembakartradition. ”There are a number of reasons why home-baking has not died out”, skriver författaren och TV-kändisen Biddy White Lennon (Best of Irish Home Baking). En anledning anser hon är de populärar baktävlingar som hålls vid många lokala jordbruksutställningar på Irland.  En annan är the Irish Countrywomen´s Association vars medlemmar ofta deltar i tävlingarna och som överför kunskaper och recept till varandra. Att belöna duktiga författare och skribenter med t ex The Irish Food Writers Guild Good Food Awards har också haft betydelse, säger Biddy White Lennon. Det uppmuntrar och lyfter det traditionella hantverket och de lokalt producerade råvarorna. Lennon är också jurymedlem i Hela Irland bakar.

 

Pröva det här irländska ”nationalbrödet” – Brown Soda Bread. Kallas för ”cake” i många irländska hem eller Brunt bröd helt enkelt. Det varieras förstås på tusen sätt med havregryn, vetekross eller vetegroddar, ibland med smör eller ägg… Mängden buttermilk (vi tar filmjölk) är beroende av mjölet och vädret… Ja fuktig luft påverkar förstås även fuktinnehållet i mjöl. Ursprungsreceptets buttermilk är den syrliga, magra mjölken som blir när man kärnat smör. Den kan man inte köpa i Sverige men filmjölk fungerar bra.

Brown Soda Bread
Grovt matbröd som man bakar på en timme. Det är godast nybakat.
1 bröd

8 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 msk mörk sirap
5 ½ dl ca filmjölk (buttermilk)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Blanda de båda mjölsorterna med bikarbonat och salt. Blanda ner så mycket filmjölk så att det blir en smidig deg.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda lätt med väl mjölade händer och forma en stor rund tjock kaka (ca 4 cm tjock). Lägg på bakpappersklädd plåt.
4. Skär ett djupt kors i mitten av kakan med mjölad kniv (som när man gör scones). Grädda mitt i ugnen 40-45 minuter.

dublinokt14_n kanelscones_n

powerscourt_n irländsktbröd_n

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton + tjugo =