Glutenfritt – på modet

Glutenfritt – på modet

När vissa måste hålla sig till glutenfritt finns det andra som frivilligt väljer det numera. ”Fri från gluten” har seglat upp som ett allmänt positivt hälsobudskap under den senaste tiden här hemma, medan det varit en het trenddiet i USA under några år. Enligt en färsk intervju med Lantmännens produktutvecklingschef i tidningen Land, uppger 13 % av konsumenterna i England att de vill äta glutenfritt trots att bara en procent verkligen är glutenintoleranta.
Med dagens sociala medier sprids trender med blixtens hastighet och på ett kick kan ett hälsobudskap ersättas med ett nytt och en diet bli mode.

Vi ber Kajsa Asp, dietist och hälsoinspiratör i Göteborg, om en kommentar till den senaste modedieten.
– Fri från-trenden har varit stark en tid, t ex fri från tillsatser, fri från laktos mm. Många av de specialkoster som är populära nu är glutenfria, exempelvis stenålderskosten, paleo och LCHF. Det är lätt att bli förvirrad och många blandar ihop vad som är vad i alla budskap och vilka dieter som hjälper mot vad. Många är ute efter en diet att bli smal av och vill hitta ett sätt att minska energiintaget. Genom att ta bort bröd, mjöl, pasta, kex och kakor så minskar förstås kaloriintaget vilket är bra vid övervikt – men det finns ingen forskning som stödjer att det skulle kunna finnas någon koppling mellan glutenfri kost och viktminskning.

Varför har glutenfritt-dieten fått en så snabb spridning just nu?
– Sociala medier är nog det främsta skälet. Numera tar det bara några dagar eller veckor att få en spridning som förr kanske tog flera år, förklarar Kajsa. Ofta är det också kändisar eller personer som är förebilder i andra sammanhang som går ut och berättar om hur de utesluter gluten och mår bra av det. Kristin Kaspersen bland andra, som även är aktuell med en kokbok med glutenfria recept.

Vilket råd ger du den som frågar dig om att prova glutenfritt som diet?
– Mitt råd, säger Kajsa är att inte laborera med glutenfri kost på måfå eller på egen hand, om man misstänker att man är glutenintolerant. Det kan göra det svårare att ställa en korrekt diagnos och få den rådgivning man behöver. Kontakta istället sjukvården för att få en professionell utredning och kontakt med dietist. Det finns många skäl till att man har problem med magen, ibland är de kostrelaterade men inte alltid. Olika diagnoser kräver olika specialkost och det är viktigt att det blir rätt så man inte missar grundorsaken till problemen.

Positivt eller negativt med trenden?
Det positiva är att en glutendiagnos inte längre betyder att man måste leva ett ”fattigt” eller trist matliv. Utbudet har blivit betydligt större och numera finns ju massor av fina produkter i vanliga livsmedelsbutiker. Medvetenheten är större överallt – samtidigt är kunskaperna kanske inte alltid heltäckande, tycker Kajsa Asp.
– Ett problem som dykt upp på senare tid, enligt glutenintoleranta som jag talat med, är att det faktiskt blivit lite jobbigare att gå på restaurang, berättar Kajsa. Man blir inte alltid tagen på allvar. När man som gäst beställer glutenfritt finns risk att restaurangen inte är lika noga som förut. Det är viktigt att försäkra sig om att personalen verkligen förstår att det handlar om celiaki och att de måste vara noggranna, att man som gäst inte äter det för att man följer en modediet.
Men Kajsa ser också det positiva med att det skett en total boom med produktnyheter för bl a bakning: nya mjölsorter och mixer, frön, nötter och nya fiberkällor. Det är härligt och berikande för alla, säger Kajsa Asp.
Läs mera om mat, näring och motion på Kajsa Asps hemsida http://kajsaasp.se och pröva hennes goda recept på Fröknäcke http://kajsaasp.se/2014/10/mitt-godaste-snabbaste-froknacke/

Fakta glutenintolerans
Celiaki (glutenintolerans) är en kronisk sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. Förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs. Det leder i sin tur till näringsbrist och ohälsa. Glutenintolerans är alltså ingen allergi.
Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn. Ren havre (odlat och hanterat för sig) är naturligt fritt från gluten och kan ätas av personer med celiaki.
I Sverige beräknas 1-2 procent av befolkningen ha celiaki. Majoriteten av dem har ännu inte fått en diagnos.
Från Svenska Celiakiförbundet www.celiakiförbundet.se

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − 3 =