Gustav Adolf i marsipan – historien om en älskad bakelse

Under 1800-talet tyckte göteborgarna att Stora Torget var ett alltför vanligt namn på ett stort torg. Om man istället kallade det för Gustav Adolfs Torg och samtidigt placerade en staty över hjältekonungen där så skulle torget bli pampigare (statyns tillkomst har en egen lång historia).

Det förnyade torget gav upphov till årliga fackeltåg, högtidstal och med det även en sjätte novemberstämning. Sedan invigningen 1854 har stadens skolungdom och många andra hyllat minnet av Gustav II Adolf. Det var detta överdådiga firande av Gustav Adolf som ledde till Gustav Adolfs bakelsens tillkomst. Innan dess fanns karameller med Gustav Adolf i relief. Gustav Adolfs bakelser gjordes först i socker som en modell över statyn. De kunde ses som ett bevis på sockerbagarens färdigheter.

Historiska källor kan lätt misstolkas och det finns flera bud om bakelsetraditionens uppkomst och ursprunglig dekoration. Konditorsläkten Arnholt anser sig på 1890-talet ha fått idén till konungahuvudet i relief, av en kringvandrande försäljare. Därefter gjordes en form för att kunna tillverka marsipan på Gustav Adolfbakelser. Inom den kända Göteborgssläkten Bräutigam har man ansett att Carl Bräutigam år 1905 var den förste som introducerade dessa rojalistiska bakverk. I början av 1950-talet kunde man köpa Gustav Adolfbakelsen i fyrtiotre av Sveriges städer. Bakelsebottnen kunde bestå av maräng, sockerkaka och mördeg. I Göteborg förekom den i sexton olika modeller, alla med konungens huvud i relief. Man kan fortfarande köpa en form för tillverkning av konungens huvud i choklad eller marsipan hos bageriernas grossister.

Under senare år har kungareliefen i choklad eller marsipan fått trona över en prinsessbakelse som består av en lätt sockerkaksbotten, vispad grädde, sylt och grön marsipan. Det finns dock de som anser att det skall vara en rektangulär sockerkaksbotten fylld med gräddkräm, choklad eller citronsmak, glasyr av choklad eller citron, dekor av en gräddkrämsrosett och en rosa Gustav Adolfs-relief i marsipan.

Text: Gunvor Fröberg, fd lärare i Matkultur vid Göteborgs universitet

Huvudkälla Gastronomisk Kalender 1965

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sex + 11 =