Kaffe med dopp

Kaffe med dopp och kaffekalas blev 1900-talets moderna sätt att umgås, istället för stora middagar.

Man bjöd på många sorters hembakat till kaffe. Sju sorters kakor hänger kanske samman med antal veckodagar eller att sju helt enkelt är generöst och ”lagom mycket”. Före kakorna bjöds en fin liten bulle – extra fin vid kalas. Med mera smör och socker, en fyllning och gärna florsockerglaserad. Efter bullen serverades en mjuk kaka och först därefter fick man ta av småkakorna. Vackert och symmetriskt upplagda på silverfat. Efter påtår och kanske tretår av kaffet kom tårtan. Ofta en spritsad gräddtårta med bär eller gelé. Innan Gustav de Lavals uppfinning mjölkseparatorn kom i slutet av 1800-talet, som gjorde grädden spritsbar, var tårtorna ofta dekorerade med smörkräm el likn. Prinsesstårtan, också den en svensk ”uppfinning” dök upp i Prinsessornas kokbok av Jenny Åkerström runt 1930. Då hette den Grön tårta.

Kalasen fick sin höjdpunkt under 1950-talet. De rationaliserades och ersattes så småningom med enklare fika, vilket vi fortsätter att älska och utveckla.

I svenska språket finns många trevliga uttryck som har med våra kaffevanor att göra: kafferep, kaffekask, kaffepetter, elvakaffe, kafferast, kaffebröd, fika osv.

Text & bild ur boken Bara bullar – en bakläxa (ut sept 2019).

Foto: Öyvind Lund

       

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton − 17 =