Kringlor, kringlor

kringlor_nKringlor, kringlor och mera kringlor!

Det är något särskilt med kringlor – ett älskat bakverk med traditioner sen 1400-talet, minst. Så älskat att det varit bagarnas symbol sedan dess och ännu tidigare. Kringlan har många ansikten och dyker upp både som bulle, matbröd och kaka. Inte bara i Sverige.

Kringlans form är rund och sirlig, kanske tecknet för oändlighet eller för ett bedjande barn med armarna i kors. Men även en enkel ring kallas kringla. Isländskans ord för kringla sägs betyda ring. I boken Landskapsbröd berättar Karl-Johan Börjesson om bl a Smålandskringlor, formade som ringar. Ett mellanmålsbröd som bakas på rågmjöl och hjorthornssalt att ätas med smör och ost.

Södertäljekringlor och Arbogakringlor är kanske de mest kända. Trekantiga vetekringlor som man köpte av kakgummor på marknader eller på järnvägsperrongen. Kringlor och kakor som bakades i hemmet och försäljningen var ett sätt för fattiga änkor att försörja sig. Gummornas alltmer energiska försäljningsmetoder var inte alltid så uppskattat.

Jan-Öjvind Swahn, välkänd lundensisk professor emeritus, medlem i Gastronomiska Akademin, beskriver kringlans historia i Mathistorisk Uppslagsbok. De äldsta kringlorna kokades innan de gräddades, så som man gör med bagels, och kallades därför ”sudna”. Säkert ett bra sätt att öka brödets hållbarhet. I början bakade man på rågmjöl men på 1600-talet började bagarna att baka på vetemjöl. Kakgummorna i Södertälje blev vanliga efter 1849, när skråväsendet avskaffades. Då fick var och en fritt välja yrke eller starta företag. Begravningskringlor var ett känt begrepp över landet. Ofta stora och bakade med saffran. Något man tog med sig hem efter begravningen. Gotlandskringla är en kaka som först kavlas, penslas med ägg, sporras i remsor och formas till kringlor. Dekoreras med pärlsocker.

I Östergötland har kringlan också gamla anor. Skänningekringlorna är omskrivna av en apotekare Lambert, redan i slutet av 1600-talet. De var lagda i ring och inte i kors. Hagdahl ger recept på Östgötakringlor i sin kokbok och han tipsar om att smaksätta den ganska feta och äggrika degen med citronskal eller kardemumma. Från Horn kommer recept på kokta vetekringlor men Kvillingekringlor är en kaka med pärlsocker. Den görs av en mördeg med riven kokt potatis. Allt enligt boken Östgötamat av Inga Wallenquist.

Det är något särskilt med kringlor – både spännande och trevligt. Och allting som är trevligt är bra för magen, som man säger i Mumindalen.

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton − nio =