Nya Zeeland får Kanelbullens dag

Vi fick ett mail från Susanne Ingmar, svensk bullbagare i Auckland NZ.

”- Jag bor på Nya Zeeland och driver ett företag som bakar bullar på svenskt vis, Scandibunz. Vi tänkte försöka införa kanelbullens dag här nere i år så planerar att ge bort 1000 bullar i centrala Auckland för att boosta intresset lite.”

Vi blev intresserade förstås! och undrar hur det gick? Vad hände i Auckland den 4 oktober?

Så här svarar Susanne: ”- Jo, kanelbullens dag blev en succé, vi gav bort 1000 bullar vilka tog slut på 45 minuter. Det blir till att baka mer nästa år.

Vi har precis börjat sälja saffransbullar nu, den skandinaviska julmarknaden här i Auckland var igår (3 november) så nu är vi så slutbakade. Det blir till att ta en ledig dag från köket.”

Vilka ligger bakom idén med att försöka införa Kanelbullens dag down under? Vi låter Susanne berätta.  ”- Vi flyttade hit till Nya Zeeland 2011 efter 7 år i London (jag kommer ursprungligen från Sollefteå och min partner är engelsman) och jobbade de första åren på olika restauranger. Vi har bägge bakgrund i hotell och restaurangbranschen.

När vi flyttade ner hit så kändes det som att ta ett kliv tillbaka till slutet av 90-talet då matscenen precis börjat vakna. Sedan dess har den haft en nästintill explosiv tillväxt och det känns jätteroligt att vara mitt i en kultur som håller på att hitta sin egen kulinariska identitet. 2017 bestämde vi oss för att börja baka bullar på svenskt vis och sälja till allmänheten (det tog till 2018 innan vi kunde börja sälja våra bakverk dock, då regeringen bestämt att börja använda HACCP som kontrollmetod – det blev en del växtvärk i början).

Här nere är det briochens land. Som så ofta annars så är det det klassiska franska köket som först får fotfäste när folk börjar bli kulinariskt medvetna. Briochen här är sällan presenterad på franskt vis, med den lilla svamp-formen, utan oftast antingen som en limpa eller i bullform. Vi kände att det saknades en motpol.

Vår svenska fikakultur, och speciellt våra underbara traditionella vetebröd, är något jag är otroligt stolt över, och tycker att fler borde få uppleva. Vi lyckades efter många försök äntligen få till vår deg precis som vi ville ha den – baserad på min mammas och mormors recept på bullar, saffransbullar och matbröd. Dessutom mycket forskning på Internet och samtal med andra bagare (vi har båda kock-bakgrund men är helt självlärda). Vi fick äntligen till en mjuk och fluffig deg, trots det enormt glutenrika mjölet som finns här nere – en total motpol till det mjöl jag var van vid sedan Sverige.

Vi bakar tre traditionella vetebröd: kanelbullar, kardemummabullar och toscabullar. Och självklart även saffransbullar samt semlor när det är dags för det. Vi håller på traditionerna här, det blir inga saffransbullar i oktober eller semlor i januari. Vi har också några lyxbullar som vi erbjuder våra kunder. De är baserade på lokala smaker och minnen från min uppväxt. Kaffebullen med tjinuskisås, chokladbullen och bullen med blåbär och vit choklad (baserad på blåbärsbröden min mamma brukade baka) är våra ordinarie smaker. Vi bakar också säsongsbetonade bullar som vår äppelsmulpajsbulle som vi erbjuder under vintern (baserad på mormors äppelbullar), samt en vårbulle som är en retro citronparfait bulle (på en fryst citron- och crème fraiche-parfait som mamma brukade göra under 90-talet).

Jag har förstått att briochedeg har blivit väldigt populär att baka med även i Sverige, men vi vill slå ett slag för den traditionella degen, det sätt som de flesta bakade bullar på förr i tiden. Därför har vi skapat hashtaggen #notabrioche, för att förhoppningsvis utbilda några Nya Zeeländare att ibland är det klassiska bra nog som det är.

Vi säljer nästan dubbelt så många kanelbullar som våra andra smaker – så lite verkar vi ha nåt fram till i alla fall (och fascinationen för pärlsocker verkar aldrig minska).”

Här hittar du Scandibun Facebook…

Här finns Scandibunz Instagram …

 

Print Friendly, PDF & Email
2 Kommentarer
 1. John Raine
  John Raine says:

  Vad roligt att ni har fått flyt med kanelbullarna.
  Jag, konditor/bagare, flyttade till Christchurch år 2000. Drev några år senare bageri tillsammans med en tysk och en NZländare. Jag tänkte att Svenska kanelbullar etc, Princesstårta mm, måste väl gå att sälja tonvis av.

  Det första stora problemet var råvarorna. Mjölet, smöret bla. Hur jag än gjorde så fick jag inte degarna som dom skulle vara. Hopplöst. Tyvärr.
  Roligt att ni har hittat formen. För kanelbullar borde ju vara en hit.

  Svara
  • Birgit Nilsson Bergström
   Birgit Nilsson Bergström says:

   Tack John för trevlig berättelse! Ledsen att jag inte uppmärksammat detta tidigare! Jag har provsmakat kanelbullarna och semlorna på plats i Auckland, blev bjuden av Scandibunz, som verkar ha hittat det rätta sättet att baka. Hon berättade att hon gör degen mycket lös – och lägger bullarna i en muffinsplåt så att de ska jäsa uppåt istället för åt sidan. Perfekta i smak och konsistens!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 − tretton =