Pretzel

Foto: Bo-Ingvar Jönsson

16 st
Receptet har katolskt ursprung och serveras i bl a södra Tyskland under påsk. Numera finns salta och söta pretzel som streetfood i både USA och Europa.

Ingredienser:
25 g jäst
3 1/2 dl fingervarmt vatten 37 °
2 msk farinsocker
1 tsk salt
2 1/2 dl vetemjöl special
6 – 7 dl vetemjöl

Kokning:
1 liter vatten
3 msk bikarbonat

Pensling:
2 msk smör (smält, eller smör- och rapsolja)
flingsalt

Gör så här:
1. Smula jästen i en skål. Lös den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, farinsockret,salt, vetemjöl special och det mesta av vetemjölet (spara lite till utbakningen).
2. Arbeta degen väl tills den är smidig och släpper skålens kant. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 16 bitar. Rulla till smala längder 45-50 cm. Det kan vara lättare att rulla längderna till hälften först för att sedan gå tillbaka och rulla klart då spänningen i degen har släppt.
4. Snurra längderna två varv – fäst ihop till kringlor.
5. Koka upp vatten och bikarbonat i en vid gryta under omrörning. Lägg i en eller två kringlor i taget och låt koka ca 30 sekunder, tills de flyter upp.
6. Ta upp med en hålslev och låt rinna av väl, på en handduk. Lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa i 15 minuter. Sätt ugnen på 225°.
7. Grädda kringlorna i ugnen 8-10 minuter. Pensla kringlorna med det smälta smöret eller smör- och rapsolja och strö över lite salt. Obs! Tänk på att det inte behövs mycket salt!

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 2 =