Semlor, med och utan mandel

Semlor utan mandel & lite historik.

Fyllning utan mandel För dig som inte gillar eller inte kan, äta mandel eller nötter så har vi gjort några alternativa fyllningar. I den ena utgår vi från solroskärnor och i den andra havregryn. I båda får man fram  extra mycket smak genom att först rosta kärnorna eller grynen. Solroskärnorna kör man i mixer men det behöver man inte göra med havregrynen. Efter det blandar man ner socker och mjölk och kokar ihop det till en smidig blandning. Sen gör man precis som vanligt, dvs blandar fyllningen med brödinkråm och lägger tillbaka det i bullen. På med grädde, lock och florsocker. Njut!

Fyllning med solroskärnor (till ca 10 semlor)

Rosta 2 dl solroskärnor i en torr stekpanna. Låt svalna och mixa dem sedan.
Blanda med 2 1/2 -3  msk strösocker och ca 5 msk mjölk och värm i kastrull ca 1 minut.
Låt svalna, blanda med bullinkråmet och lägg tillbaks i bullarna. Spritsa på grädde, lägg på lock och sikta över florsocker som vanligt.

Fyllning med havregryn (till ca 16 semlor)

Fräs 2 dl havregryn i 2 msk smör- och rapsolja. Tillsätt 2- 2 1/2 msk rörsocker och rör om.
Blanda ner ca 1/2 dl  mjölk och rör om, så det blir krämigt. Låt svalna.
Gröpa ur lite inkråm ur bullarna och lägg i havregrynsfyllningen. Spritsa på grädde, lägg på lock och sikta över florsocker som vanligt.

Historik

Semlan, en älskad bulle som innehåller en massa vanor och traditioner. Numera förknippar vi den oftast med en god kardemummabulle med krämig mandelfyllning, spritsad grädde och florsocker på hatten. Många börjar äta den direkt efter jul och fortsätter ända fram till påska… De flesta ser den som en bakelse till kaffet. Men så har det inte alltid varit trots att vi ätit semlor i flera hundra år..

Ursprungligen serverades semlan bara en dag, på fettisdagen. Den allra sista dagen innan påskfastan dvs 40 dagar före påsk enligt katolsk tradition. Vilket var dagen som inledde fastlagen därav namnet fastlagsbullar. Ofta serverades semlan som efterrätt i tallrik med het mjölk och några stänk kanel. Ett ganska angenämt sätt att hålla sig mätt en tid…?! Då dvs på 1700-1800-talet serverades inte semlan med spritsad vispgrädde, eftersom vi ännu inte kunde konsten att separera grädde från mjölk. Semlor med vispgrädde blev vanligt först en bit in på 1900-talet, efter första världskriget. Vem kan tänka sig semlan utan grädden idag?

I vårt receptarkiv hittar du våra nya: Semlor med rostade hasselnötter och muscovadosirap samtLyxiga saffran- och apelsinsemlor

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × två =