SM Unga Bagare & Årets Bagare 2020

SM Unga bagare 2020

Vinnare blev Josefine Pagander, från Gerlesborg men arbetar nu på Leijon Stenugnsbageri, Uppsala.

SM-tävlingen ägde rum i Göteborg och avslutades inför en publik i Nordstan. I år bestod finalheatet av nio unga bagare, samtliga tjejer. Tävlingen var mycket jämn och finalspurten blev en tuff kamp om titeln.

Uppgiften som alla ska klara inom fem timmar, är att baka (från egna recept och från grunden) matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och ett skådebröd – en kreativ och hantverksskicklig brödskulptur.

Juryn, med flera namnkunniga bagare och konditorer (bl. a Johan Sörberg) var mycket imponerade över både hantverksskicklighet och kreativitet hos samtliga nio finalister.

-Det här känns helt galet! Det har varit otroligt häftigt och utvecklande att vara med i tävlingen, så att nu vinna alltihop betyder jättemycket, berättar Josefine för Sveriges Bagare och Konditorer branschorganisationen som anordnar tävlingen i samarbete med bl a Ester Mosessons gymnasium. I år firade man 30-årsjubileum.

.     

Juryns motivering till 1:a pristagaren Josefine Pagander:

”Med ett tema som avspeglas i former och detaljer såväl i skådebröd, wienerbröd och matbröd i kombination med en ruskigt hög lägstanivå har vinnaren av SM Unga Bagare 2020 levererat smaker som fått juryn på fall – det kommer gå allt annat än utför för årets vinnare i SM Unga Bagare.

Förstapriset betyder en plats i Juniorbagarlandslaget samt en inspirationsresa.

Resultat SM Unga Bagare 2020

1:a Josefine Pagander

2:a Rebecca Steen

3:a Ellen Frixon

4:a Isabelle Lundin

 

Årets Bagare 2020

Montadar Kanbar, så heter Årets Bagare 2020. Tävlingen avgjordes i Nordstan Göteborg den 12 mars.

Montadar är verksam som bagare på Bageri Bullar & Bröd i Stockholm.

I finalen var uppgiften för de sex tävlande att baka 150 bröd, baguetter, croissanter och bullar på sex timmar. Kraven var höga på innovation, teknisk skicklighet och kreativ höjd. Dessutom ingick ett hemligt moment, som i år var fullkornsbröd.

– Det känns fantastiskt roligt och jag är galet stolt över mig själv! Att tävla inom bakning är verkligen en passion, förklarar Montadar Kanbar. Han var i final även 2019.

Juryns motivering:

”Med en balanserad kombination av klassiska smaker och innovativa former har vinnaren av Årets Bagare 2020 imponerat på juryn. Vinnaren har med inspiration från sin familjs rötter lyckats förvandla historia till framtid.”

Årets Bagare vinner prispengar 40 000 kronor och utrustning.

Resultat Årets Bagare 2020

1:a Montadar Kanbar, Bullar & Bröd, Stockholm

2:a Ewa Winge, Kopparlundens Bageri, Västerås

3:e Tobis Henke, Skeppsbro Bageri, Stockholm

 

 

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 − 10 =