Smaknycklar

DANS_smaknycklar_Muscovado_nSmaknycklar och sockerguide.
Lägg lite farinsocker på tungan, smaka på det ordentligt och du upptäcker en hel mängd smaker. Visst känner du kryddor, lite salt och kanske lakrits..? Ett socker smakar inte alls bara sött utan en blandning av smaker – ofta en hel smakpalett. Speciellt tydligt är detta för brunt socker. Nu har Dansukker, med hjälp av en professionell smakpanel, arbetat fram en guide som visar de bruna sockrens smak, karaktär och intensitet. Lite som Systembolagets smakklockor för vin och öl.

Nya symboler förklarar intensitet och karaktär
Under nästa år kommer de nya symbolerna finnas på hyllan i butik, i foldrar och på hemsidan www.dansukker.se. Detta gäller för de bruna sockersorterna som har mer smak och karaktär. Rörsocker, ljust och mörkt muscovadoråsocker, farinsocker och de flesta sirapssorter. Men tyvärr inte på förpackningarna – det finns helt enkelt inte plats där. Smaknycklarna kan bli ett bra hjälpmedel för att hitta rätt smakkombinationer och för att våga mera.

Fruktig, karamell eller lakrits
Jag deltog i en provsmakning av sex sorters socker. Ingemar Gröön, produktutvecklingsansvarig på Nordic Sugar/Dansukker ledde och förklarade. Vi lärde oss att fyra av våra sinnen är särskilt viktiga när vi bedömer socker. Synen, känseln, doften och smaken. För t ex det gyllene och milda Rörsocker strö – hittade vi smaker som karamell, fruktig, lakrits och aromatisk. Sockerkristallerna är stora och de ger ett långt smaksvar. Sockret passar fint med frukt och bär och är läckert som dekoration på bullar och kakor.

Den ljusa ekologiska sirapen (som görs av ekologiskt rörsocker) är mer intensiv och ger ett direkt smaksvar. Den har en rund smak som går mot härlig smörkola och karamell. Den här sirapen är god som den är samtidigt som den passar till det mesta i bak- eller godisväg.

Det ljusa muscovadoråsockret – har en smak som är fyllig karamell, lakrits och smörkola. Det har en djup lång smak. Gott i småkakor, mjuka kakor och efterrätter.

Farinsocker smakar först lite salt och sedan mera lakrits, rökigt och mörk karamell. Det är kryddigt med relativt stora kristaller. Farinsocker är gjort på vitt betsocker som blandats med 10 % rörsockermelass. Ordet farin kommer från det latinska ordet för mjöl. Passar speciellt bra ihop med våra älskade julkryddor kanel, kardemumma, nejlikor, kryddpeppar mm.

Mörkt muscovadoråsocker, smakar lakrits och karamell. Smaken är fyllig och lite salt och kristallerna är mindre. Doften liknar farinsocker. Den smakrika muscovadon lyfter choklad till högre höjder.

Vi fick också provsmaka några härliga petit fours, små utsmyckade minibakverk, bakade med olika sockersorter. Lina Olsén hade skapat och bakat. Lina är en ung skånsk konditor som driver två bagerier och som också älskar att tävla. Hon har bl a varit finalist i Årets Konditor, två gånger.

Det här är Linas recept på läckra Kaneltarteletter. Köp hem ekologiska varor, plocka fram vågen och skrid till verket.

petitsfoursKaneltartelett
Ca 40-50 st små

3 dl vetemjöl
1/3 dl ljust muscovadoråsocker
170 g smör
2 äggulor
2 ½ tsk kanel
2 krm salt
50 g mandelmassa

Kolasås:
½ dl grädde
4 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
35 g smör

Karamelliserad nyponkräm:
2 dl strösocker
3 msk glykossirap
½ dl vatten
2 dl kokande vatten
1 ¼ dl nyponsoppapulver
½ dl crème fraiche
½ dl mascarpone
1 dl grädde

Garnering:
Torkade nypon
Citronmeliss

Gör så här:
Tartelett: Blanda allt till en smidig deg, plasta och låt vila i kyl ca en timme.
Sätt ugnen på 200°. Ta fram degen och kavla ut den ganska tunt. Fodra små tartelettformar med den. Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter.
Kolasås: Värm grädden i mikron.
Värm sockret i en kastrull tills det blivit gyllenbrunt.
Tillsätt grädden försiktigt under omrörning.
Blanda till sist ner vaniljsocker och smör.
Nyponkräm: Blanda socker, glykossirap och vatten i en kastrull. Koka tills den blir gyllenbrun. Häll ut på ett bakplåtspapper (eller silikonmatta) och låt svalna.
Kör sedan karamellen i en matberedare tills det blivit pulver.
Blanda vatten och nyponpulver till soppa och låt svalna.
Vänd ner crème fraiche, mascarpone, vispad grädde och sist karamellpulvret.
Montering och garnering: Spritsa kolasås i botten av tarteletterna. Spara lite till toppen.
Spritsa i nyponkrämen.
Dekorera med lite spritsad kolasås, torkade nypon och citronmeliss.

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 − 9 =