Tekakor med havregryn

Foto: Åsa Dahlgren

20 st
Ett utmärkt portionsbröd att fylla med t ex mozzarella och tomat. Starta med att låta havregrynen svälla i mjölken. Med solroskärnor i degen får tekakorna ett härligt tugg.

Ingredienser:
2 1/2 dl havregryn
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 – 2 msk ljus sirap (eller honung)
1 tsk salt
50 g smör (rumsvarmt)
1 liter vetemjöl (600 g)

Gör så här:
1. Häll havregrynen i en skål och tillsätt mjölk. Rör om och låt stå i rumstemperatur några timmar eller i kylen över natten.
2. Häll havregrynsblandningen i en köksmaskin, smula ner jäst och tillsätt sirap, salt, smöret i klickar och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Bearbeta degen kraftigt i minst 6-8 minuter.
3. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Kavla på mjölat bord ut en stor rektangel ca 1 1/2 cm tjock. Nagga. Ta ut tekakor med utstickare ca 10 cm i diameter. Lägg på bakpappersklädd plåt. Eller rulla degen till en rulle, dela i bitar och forma till runda tekakor.
5. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
6. Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter.

Tips!
1 dl solroskärnor i degen ger god smak och mera tugg.

Print Friendly, PDF & Email
1 svara
  1. Camilla
    Camilla says:

    Jag har låtit min mjölk och havre smet stå i rumstemperatur längre än jag tänkt; I 4 nätter…för jag har haft för dullt upp flr att baka dem! Kan jag fortfarande baka mina tekakor på den smeten eller inte. Smeten luktar faktiskt inte illa utan luktar som en bröd smet faktiskt…men jag vet inte om den kan vara dålig ändå? Jag har rört i smeten emellanåt.
    Tack/ Camilla

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 7 =