Test av Bosch köksmaskiner

Februari 2014

Köksmaskiner från Bosch under luppen

Det har varit trångt på Hembakningsrådets köksbänkar en tid. Jag har testbakat med två olika köksmaskiner från Bosch. En stor mörkt röd Bosch MUM 86 R1 och en något mindre, MUM 54020. Jag har testbakat mängder av nya och gamla recept och konstaterar att bägge maskinerna är rejäla och bra för bakning.

Den stora röda maskinens fördelar är att den är stabil, har sugfötter och är lagom tung för att stå stadigt. Det märks att motorn är stark (1600 W) men den går ändå ganska tyst. En detalj som är bra är den automatiska sladdvindan. Dessutom är maskinen lätt att torka av. Formen är mjukt rundad och har därför inte många besvärliga vrår.

Till nackdelarna hör att hastighetsreglaget saknar timer – det hade förenklat speciellt när degen ska knådas länge. Den rostfria skålen kunde gärna varit större men har en form som passar både degar och smetar. Däremot är den lite trixig att sätta i rätt läge. Jag noterar också att man är för optimistisk när man beskriver hur stor deg som bunken rymmer, men det gäller alla köksmaskinsfabrikanter. Själv bakar jag hellre i flera omgångar än låter en för stor deg klättra upp och fastna på maskinen.

Hur knådar den deg?

Här är det degkroken som rör sig medan skålen står stilla. Kroken roterar och cirklar så att degen dras och spänns från kanten in mot centrum. Ett bra sätt att dra ut glutentrådarna på och liknar hur proffsmaskiner för storkök fungerar. Det fungerar bra även om man behöver stoppa ibland för att skrapa ner från kanter och degkrok. Börja på låg hastighet och öka efterhand. Eftersom kroken inte riktigt når ut till skålens kanter tar det en stund att få degen att gå ihop, men sedan går knådningen fint. Mina försök med allt ifrån kanelbullar och frukostfrallor till grova knäckebröd och skållade rågbröd, har fungerat helt ok. Bäst fungerar blir en deg som inte är för tung och med 5 dl degvätska.

Hur vispar och rör den?

Ballongvispen gör ett bra jobb för vispgrädde, luftig kaksmet eller maräng. Det tar en stund att få upp volymen men sen går det snabbt. Med ballongvispen har jag lyckats perfekt med muffinssmetar, tårtanslag, smörkräm, frosting och marängsmet. Det blev många, stora marängsmetar under en kort intensiv period. Så många att maskinen till slut brummade till och tystnade. Efter vila och ett besök hos Bosch-doktorn kom maskinen tillbaka, i skick som ny. Vad gick fel…? Maskinen blev troligen ”överansträngd” efter för många, stora smetar körda på rel. hög hastighet. Om det händer – låt maskinen vila någon dag innan du kör igen.

Med grovvispen kör man pajdeg, mördeg och rör en tung smörig kaksmet, t ex en med mycket frukt och nötter. Jag har använt den till julens alla fruktkakor och mördegskakor, till olika pajdegar och till scones. Fungerar utmärkt och den trasar inte sönder frukten när den rörs ner mot slutet.

FAKTA stor maskin, röd
MUM86 R Röd/aluminium 1600 watt motor, 7 hastighetslägen, 5.4 liters rostfri blandarskål, degkrok, ballongvisp, grovvisp, glasmixer 1.75 liter, sugfötter

Rek cirkapris 5 990 kr

Den mindre MUM, i läcker mintturkos, har 900 watt motorstyrka men det räcker långt. Den rostfria skålen är lagom till degar på 2 ½ – 3 dl degvätska. Knådningen meddegkroken sker på samma sätt som i den stora maskinen och i början tar det en stund att få degen att gå ihop. Men sedan knådas den fint även här. Det är bra att stanna maskinen för att skrapa ner degen från degkrok och kanter. Även här beror det på hur lös, tung eller kompakt degen är. Låg hastighet i början är alltid bra, speciellt till tung rågsurdeg. Lite högre till en vetedeg. Maskinens sugfötter av gummi är särskilt användbara här eftersom maskinen väger mindre. De fungerar perfekt och maskinen står stadigt även med tyngre degar.

Med ballongvispen är storleken lagom för en vanlig kaksmet (ca 3 ägg) och medgrovvispen* (se recepttips nedan!) gör man lätt en pajdeg för fyra. Den här lite mindre maskinen är smidigare att ha framme på bänken. Designmässigt – är den smäcker och fräck i sin mintturkosa färg. Bunken är lagom till ca 3 dl, vilket kan vara perfekt för den som alltid vill ha färskt bröd. Alla tillbehör (krok, vispar, skärskivor) kan man placera i en liten rund tygväska som man sedan gömmer i degbunken, när man inte bakar. Allt på dammfri plats till nästa gång. Och maskinen pryder sin plats i köket.

FAKTA mindre maskin, mintturkos
MUM 54020 – mintturkos 900-watt motor, sju hastighetslägen plus pulsfunktion, 3.9 liters rostfri blandarskål, degkrok, ballongvisp och grovvisp, tre skärskivor, mixertillsats, sugfötter

Rek cirkapris 3 590 kr

* I den mindre MUM 54020 och den grova vispen, bakade vi dessa Läckra kuvertbröd.

(receptet finns ibland RECEPT)

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − två =