Årets Konditor 2019 på Bak-& chokladfestivalen

Finalen i tävlingen Årets Konditor gick på Bak-& chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 10-11 oktober. Temat var i år de fyra elementen eld, jord, vind och vatten. Fem konditorer gjorde upp om titeln i en stenhård final. Tre verksamma i Göteborg, en i Malmö och en i Stockholm. Isabella Westergren från Stockholm kammade hem vinsten. Hon är 28 år, arbetar som konditor på Hotell At Six i Stockholm men kommer ursprungligen från Bollnäs. Övriga finalister var Joel Lindqvist från Malmö, Claudia Chindea från Göteborg, Sara Nilsson från Stockholm och Jimmy Wollberg från Göteborg.

Isabellas tolkning av temat föll den namnkunniga juryn på läppen. Hennes Sommarvindstårta, med dominerande smak av svarta vinbär, representerade elementet vind. Petits fourerna Solkyss och Höstglöd symboliserade vinden. Pralinerna Havsbris och Morgondagg stod för vattnet. Desserten Skogsglänta stod för jord. Inspirationen och de syrligt fräscha smakerna kom från Isabellas egna sinnen och hemträdgården i Bollnäs, svarta vinbär, blåbär, lingon samt kaffe.

De som tävlar i finalen utsätts för tuffa utmaningar. Under två dagar och totalt 10 timmar gäller det att skapa tårtor, fyra olika sorters bakverk till ett mignardisefat (dvs. petit fourer) samt tallriksdesserter. I år på temat de fyra elementen. Och när man ser finalisternas spektakulära presentationer av sina bord med hela konkarongen – oj man förundras. Så fantastiskt! Lite rök här, porlande vatten där, stjärnljus…

Årets Konditor har arrangerats sedan 1988 av Sveriges Bagare och Konditorer.

Juryn består av idel ädel konditoradel varav flera själva har tagit hem titeln Årets Konditor. Juryn fokuserar bedömningen på smak, utseende, kreativitet och hantverk.

1:a plats: Isabella Westergren, Konditor på Hotell At Six, Stockholm
2:a plats: Sara Nilsson, Head Chef Pastry på Svenska Mässan Gothia Towers, Göteborg
3:e plats: Jimmy Wollberg, Berzelii Choklad, Göteborg.

Läs mera här… 

Bak-& Chokladfestivalen, i övrigt

Festivalen på Stockholmsmässan är populär bland många, alla som gillar choklad och bakning. Här får man provsmaka hantverksmässigt tillverkad choklad, köpa med sig surdegsbröd, gå på bakworkshop, tårtdekoreringskurs, samtala med kända bakbloggare, handla specialredskap och titta på finalen i Årets Konditor. Gustav Mabrouk hade skapat Årets Festivalpralin. En alldeles ljuvlig travesti på kanelbulle i pralinform. Smakkombinationen är ju alldeles självklar även ihop med choklad och med en krämig fyllning som verkligen smakade kanelbulle. Lysande. Studenter vid YH Kristianstad var med i tillverkning och försäljning.

I Ankarsrums monter fanns bakbloggaren Fredrik Nylén, Fredriks Fika, som kom på andra plats i Hela Sverige Bakar 2013. Fredrik medverkar i kokboken (recept och foto) som ingår vid ett köp av en Ankarsrum Assistent.

Leila Lindholm fanns på plats med sin butik, välfylld av spritsar, spatlar, skålar, böcker, handdukar. Roy Fares satt bl a i en sidojury vid Årets Konditor

 

Nästa tävling inom området bröd är Mack-SM, Sveriges godaste macka, som avgjordes den 8 november. Även den på Stockholmsmässan i Älvsjö. Mackan som vann var vegetarisk med morot och kål.

Fredrik Nylén, Fredriks Fika

 

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton − 6 =