Baka bröd, tårtor och bullar – kurser 2014

Massor av bröd på höstens bakkurser!

I höst har det varit drag efter våra bakkurser. Hembakningsrådet har varit på turné bland främst skolkockar i södra Sverige. I Kisa, Arboga, Broby och Svedala har vi bakat massor av goda, nyttiga, snabba och långsamma matbröd. På flera platser i samarbete med Hushållningssällskapens matkonsulter. Ibland håller vi till i hemkunskapskök och ibland i skolors restaurangkök. Vi hinner baka mellan 15-20 olika sorters bröd och dofterna som sprider sig i lokalerna … är alltid ljuvliga!

Vill du också gå en kurs?

Välkommen med  en förfrågan – Hembakningsrådet kan skräddarsy kurser för både dig som privatperson liksom för dig och dina arbetskamrater i skolrestaurangen eller inom äldreomsorgen. Temat kan vara matbrödsbakning, tårtbakning eller annat sötebröd med bullar och småkakor.

Här är ett av våra mest populära bröd Tekakor med havregryn: http://hembakningsradet.com/tekakor-med-havregryn/ 

November började sött och gott – en kurs i tårtbakning. En grupp bakintresserade kvinnor i Sätilatrakten ville lära sig mera om tårtor. Vi höll till i ett undervisningskök på Strömmaskolan, ett av naturbruksgymnasierna inom Västra Götalandsregionen. Sex tjusiga tårtor samt en massa läckra chokladtryfflar hann de tolv kursdeltagarna skapa under en kväll.  Vi fick snabbkyla bottnar och fyllningar och hoppa över några dekorer men fint blev det – och kul hade vi!

Populäraste tårtan var nog den här underbara chokladtårtan: http://hembakningsradet.com/chokladtarta/ 

Själv har jag också gått på kurs hos Håkan Thörnström, känd kock och stjärnprydd krögare i Göteborg. 16 entusiaster spenderade en lördag på Thörnströms Privata Rum, tillsammans med Håkan själv och några av hans duktiga medarbetare. Vi bakade ett helt berg av bröd, som vi bröt, delade och njöt. Tillsammans med allsköns härligheter från krogens skafferi. De flesta degar var förberedda – surdegar, fördegar, blötläggning osv. Då är det lätt att baka mycket.

Ett bra tips jag gärna för vidare: blötlägg hela kryddor, korn, frön och russin (ex hel anis, fänkål, solrosfrön, rågkross mm). Kryddorna får en fin arom och de hela kornen blir mera lättsmälta.

Gör så här:

Lägg kryddorna i en burk, häll på vatten och låt dra några timmar (gärna längre). Sila ifrån kryddorna och använd blötläggningsvattnet som degspad.

Sätt en fördeg och blötlägg kryddor mm dagen före bakningen, så är väldigt mycket vunnet. Och väg upp ingredienserna. Det är mer exakt och faktiskt mycket lättare. Att 1 dl vatten väger 100 g är ju enkelt men lägg också på minnet att 1 dl vetemjöl väger 60 g och 1 dl grovt rågmjöl väger 55 g. Sånt brukar stå på mjölpåsen.

Russin- och solrosbröd, Thörnströms

Starta med att låta fördegen jäsa i köket under natten. Blötlägg* kryddor, solrosfrön och russin.

Ca 40-60 små portionsbröd

Fördeg & blötläggning:
2 ½ dl vatten
200 g, 3 ½ dl grovt rågmjöl
5 g jäst
1 msk, 10 g hel anis*
1/2 dl, 30 g solrosfrön*
1/2 dl, 30 g russin*

Dag 2:
2 ½ dl vatten
10 g jäst
1 msk, 10 g olivolja
1/2 msk, 10 g mörk sirap
7 ½ dl, 450 g Vetemjöl Special eller Manitoba Cream
1/2 msk, 10 g salt

Gör så här:

  1. Fördeg: Blanda vatten, grovt rågmjöl och jäst i en bunke och bearbeta ca 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur under natten. Häll anis, solrosfrön och russin i en burk. Täck med vatten och låt stå till nästa dag.
  2. Dag 2: Sila av vattnet från det blötlagda och ta vara på det som degspad. Fyll på med vatten till sammanlagt 2 ½ dl. Blanda ner samtliga ingredienser utom salt i fördegen och bearbeta degen i ca 5 minuter.
  3. Tillsätt salt och kör degen ytterligare 5 minuter. Häll upp den lösa degen i en mjölad form, plasta och låt den jäsa ca 60 minuter.
  4. Häll upp degen på mjölat bakbord, platta försiktigt ut den och skär först i remsor och sedan i mindre bitar. Lägg på plåt. Eller forma till limpor och lägg på plåt. Sätt ugnen på 250°.
  5. Låt jäsa ganska varmt (ca 40°) till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  6. Grädda mitt i ugnen (gärna med ånga i början) 4-5 minuter, sänk värmen och grädda ytterligare några minuter tills bröden fått fin gyllenbrun färg.

TIPS! *Blötläggning av hela kryddor, frön, kross mm några timmar (eller dagen innan) bakning passar till nästan alla degar. Allt får mera arom och bättre konsistens. Sila av och använd blötläggningsvattnet som degspad.

Print Friendly, PDF & Email