Baka med sirap – vilken sort ska jag ta

I början av 1900-talet importerade vi sirap från Tyskland till sockerbagarnas pepparkaksbak. 1936 startade den svenska sirapsproduktionen. Både socker och sirap passar bra till bakning. Sirapens uppbyggnad ger speciella fördelar när man bakar med jäst. Sirap är en sidoprodukt som man får i sockerraffinaderiet, när man tillverkar vitt socker från betor (sirap) eller från sockerrör (cane syrup). Att använda sirap i bakning har flera fördelar. Sirap främjar jäsningen och brödet får en fin bakyta. Det ger också saftigare bröd som håller sig färska längre. Dessutom blir smaken mustigare.

Brödsirap är den sirap som passar allra bäst i matbröd men Mörk sirap (som man oftast använde förr) går också bra. Brödsirap innehåller malt (nu med 20% mera) vilket gör matbröden ännu mustigare och saftigare. Malten hjälper till att förstärka sirapens goda bakegenskaper. Brödsirapen passar till både ljusa och mörka matbröd.

Mörk Sirap har en fyllig aromatisk karamellsmak, lite sälta och syrlighet. Den passar till såväl pepparkakor och chokladkola som till bruna bönor och kåldolmar, men också i bröd.

Cane Syrup har en härligt fyllig lakritston. Den görs på certifierat rörsocker från Malawi och är Fairtrademärkt. Passar fint i kakor och godis och som smaksättare i olika maträtter.

Ljus sirap har en karamellig smak. Passar bl a till småkakor och efterrätter.

Vit sirap är perfekt när du bakar vetebröd och bullar. Vit sirap är bra som sockerlag eller att blandas i inläggningslag. Vit sirap och mörk rom blir en god punsch!

Socker består av den sammansatta sockerarten sackaros, som i sin tur är uppbyggd av glukos och fruktos. Sirap (en trögflytande sockerlösning) bildas som sidoprodukt vid tillverkning av vitt socker. En del av sockret i sirap har brutits ner i enkla sockerarter, därför innehåller sirap tre sockerarter; sackaros, glukos och fruktos. Samt mineralsalter som ger sirap färg och smak.

I en jäsdeg med sirap gör glukosen att jästbakterierna aktiveras snabbare, degen jäser något bättre och ytan får mera färg. Fruktos binder vattnet i degen vilket ger ett saftigt bröd. Mineralsalterna i sirap ökar brödets smak.

Print Friendly, PDF & Email