Baka sesamknäcke på Gunnebo

Hembakat knäckebröd – vem vill inte kunna bjuda på det?

Häng med till Gunnebo Kaffehus och Krog och lär dig hemligheten bakom ett riktigt gott och knaprigt knäckebröd.

Knäckebröd är så mycket mer än bara Husman, Sport och Rågrut. I varenda matbutik trängs numera bruna papperspåsar och designade kartonger med handkavlat knäckebröd från säkert dussinet producenter; och alla restauranger med självaktning bakar förstås sitt eget knäcke till brödkorgen.

Så varför inte baka ditt eget knäckebröd du också – eller trodde du kanske att det är svårt?

Tvärtom, det är väldigt enkelt. När vi arrangerar knäckebrödskurser för allmänheten brukar deltagarna bli förvånade över hur lätt det är, säger Camilla Kihl, en av fyra bagare i köket, som tillhör Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal – en av landets bäst bevarade 1700-talsanläggningar.

Hemligheten ligger i att använda rikligt med mjöl på bakbordet och kavla degen riktigt tunt. Men framförallt att låta jäsningen få ta sin tid.

På Gunnebo, som är ett Krav-certifierat kök, använder man uteslutande ekologiska ingredienser, och även detta ger högre smak på slutresultatet, enligt Camilla.

– Ett tag kändes det som att vi inte gjorde så mycket annat än att kavla, skrattar Camilla, och plockar fram svarta sesamfrön ur skafferiet, att strö över de färdigkavlade brödkakorna före gräddningen.

Just den sorten hon bakar för Hembakningsrådets läsare heter Sesamknäcke och är tillsammans med Rågsurdegsknäcke de brödsorter som bakas varje vecka – både för att säljas i butiken och för att finnas med i brödkorgen under lunchserveringen.

Nytt grepp för i år är annars att även komplettera dessa båda med Månadens knäcke, med nytt utseende och nya smaksättningar vid varje månadsskifte.

– Tanken är att vår matfilosofi, att alltid arbeta utifrån säsongens smaker, ska finnas med även när det gäller knäckebrödet, förklarar Camilla, och avslöjar att några av de spännande smaksättningar som besökarna kan se fram emot under året är bland annat tranbär, blåbär samt citron och dill.

Text: Agneta Renmark
Foto: Katja Ragnstam

Sesamknäcke
10 kakor

30 g jäst
4 3/4 dl kallt vatten
1 1/2 msk sirap
2 1/2 tsk salt
3 3/4 dl grovt rågmjöl, 210 g
2 3/4 dl fullkorns dinkelmjöl, 150 g
1 3/4 msk olja
2 1/2 dl blandade sesamfrön, 150 g
6 dl ca vetemjöl, 350 g

Garnering
svarta sesamfrön

Gör så här:

  1. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med vattnet. Tillsätt sirap, , salt, grovt rågmjöl, fullkorns dinkelmjöl, olja, sesamfrön och vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg, i maskin cirka 10 minuter.
  2. Låt degen vila i 1-3 timmar eller allra helst i kyl över natten i en oljad plastbunke med lock.
  3. Sätt ugnen på 175° och ställ in en plåt i mitten av ugnen.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en rulle. Dela degen i 10 bitar (ca 135 g styck) och rulla varje del till en rund boll. Lägg en bakduk över bollarna.
  5. Kavla ut en degboll i taget, på mjölat bakbord med slät kavel till en tunn kaka.
  6. Strö över svarta sesamfrön och kavla fast dem. Nagga brödkakan – eller använd en kruskavel .
  7. Lägg över brödkakan på den heta plåten och gädda i mitten av ugnen ca 12 minuter.
  8. Låt svalna på galler och förvara torrt.

knacke_0568_n

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 − tre =