Bröd – trend och nostalgi

Bröd – nostalgi och trend

Matvanor och brödtrender kommer och går. Något är kortlivat medan annat består. Vilka brödtrender ser vi idag? Vad var poppis tidigare? Låt oss kika i dagens brödkorg och sen titta i backspegeln. Hur har hembakningstrenderna utvecklats sen femtiotalet?

2013
Brödet har, trots LCHF, Atkins och GI, en viktig roll som trendmarkör. Vardagsbrödet har klättrat högt upp på ”finhetsstegen” och hembakat knäckebröd är den ultimata presenten. Vi köper stenmalet mjöl från lokala mjölnare och låter degen jäsa i kylskåp över natten. På TV ser vi kändiskockarna ge plats för tävlande hemmabagare.
Den brittiska afternoon tea-kulturen har fått en renässans och vi väljer marmelad och te med omsorg. Espresso och cappuccino är fortfarande högvilt men bryggkaffet är på väg tillbaka. Och med det det klassiska kaffebrödet. Muffins är inte längre liktydigt med dekorerade sötsaker utan lika ofta matiga och fiberfyllda. Macroner betyder finfika men nu seglar också gräddbullen/ kokosbollen upp. Den var populär i kokböcker redan på 60-talet.

Vad har hänt de senaste femtio åren?
1950-talet betydde efterkrigstid och tillgången på de flesta råvaror ökade rejält. 7 sorters kakor och kafferep var fortfarande viktiga begrepp. Men det var också det årtionde då vi åt radiokaka och lyssnade till våra transistorapparater. En liter mjölk kostade 36 öre. 1959 bildades Hembakningsrådet med syftet att värna den hembakade bröd- och bakkulturen.

50-talets findukade kaffebord.
Foto: Lars Paulsson

På 1960-talet började allt fler kvinnor förvärvsarbeta och det hembakade fick konkurrens av ”köpebröd”. Vi som fortfarande hade tid att baka hemma gjorde mandelkubb innan det var dags för Hylands Hörna på TV. Att vara rationell och snabb i köket var viktigt och ”modernt”.

kafferepjubileum_n

60-talets rationella bak på designad Perstorpsskiva.
Foto: Lars Paulsson

 

Korgjäst, skållat och te i glaskanna, signalerar 70-tal.
Foto: Lars Paulsson

På 1970-talet fick vi lära oss att äta ”6-8 brödskivor om dagen” och hemma bakade vi med fullkorn och fibrer. Vi sjöng långpannans lov, gjorde smulpaj och provade pizza för första gången. Den gröna vågen bredde ut sig och de trendkänsliga flyttade ut till landet för att odla.

Den frysta cheesecaken var en 80-talshit.
Foto: Lars Paulsson

På det glamorösa 1980-talet bakade vi dekorerade bröd och utsirade mousse- eller krämfyllda tårtor. Amerikansk cheesecake är mäkta populärt och på krogen lärde vi oss att lägga gräslöksstrån i kors. Hemma dukade vi gärna med glitter.

På 90-talet gällde choklad, stora muffins och latte
Foto: Lars Paulsson

På 1990-talet influerades vi i allt högre grad av mat från andra länder och började stoppa allt från oliver till pumpafrön i brödet. Choklad i alla dess former blev omåttligt populärt och mot slutet av decenniet tog de jättelika muffinsen oss med storm. Och så kom 1999 – året då vi firade Hembakningsrådets fyrtioårsdag med att instifta Kanelbullens dag den 4 oktober.

Surdegsbröd och vispat smör – 2000-tal
Foto: Lars Paulsson

På 2000-talet får surdegen sin renässans och bakningstipsen sprids på Internet. Småkakor är inne igen, liksom minisemlor och minimuffins. Det som bakas hemma visas upp och kommenteras på Facebook.

Läs mera i vår 36-sidiga folder Hembakat – recept, tips och glädje. Här hittar du Hembakningsrådets receptfavoriter genom 50 år. Finns i vår webbshop under Trycksaker. Beställ ett ex (kostnadsfritt) genom att skicka ett mail till info@hembakningsradet.se.

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + sju =