Bröllopstårtor – med smak av det storslagna

Ceremonier

När bröllopsdagen är inne, löftena har avgetts och maten är uppäten då återstår kaffe med en pampig bröllopstårta. Ceremonin omkring tårtan är viktig och ibland ser man att brudparet gemensamt håller i tårtspaden när de skär upp de första bitarna. Ibland har bruden sin hand överst, kanske en medveten gest om jämställdhet? Att brudparet skär tårtan gemensamt är en gammal sed, som troligen härstammar ända från romartiden och som fick fäste i England när romarna härskade där (de första 400 åren e Kr). Långt senare 1923, när Sveriges kronprins Gustaf Adolf gifte sig med engelskan Louise Mountbatten, skrev tidningarna om att man enligt gammal engelsk tradition skar sin bröllopstårta tillsammans. På ett foto från vårt kungapars bröllop 1976, kan man se tårtan som ser ut som en krokan i flera etager. Krokaner bakas av mandel, socker och lite äggvita. Både krokanen och spettekakan har tyska anor.

Krokan som studentprojekt, 1998.
Från gröt till glass

Under 1700-talet fanns restriktioner i Sverige, om hur mycket konfektyr och maträtter som fick finnas på bröllopsbordet. Detta för att försöka minska den tidens ohämmade lyx. Raka motsatsen till detta kan man finna i allmogens matvanor som inte hade samma överdåd på bordet. Bröllopstårtan var inte uppfunnen utan som avslutning på en bröllopsmiddag serverades ofta gröt av finare mjöl. Den traditionen fanns kvar under hela 1700-talet. Risgrynsgröten var naturligtvis finast, eftersom man måste köpa risgryn.

I Halland åt man risgrynsgröten kall på bröllopsdagen, sedan man hällt smält smör i mitten på grötskålen. Så småningom ersattes den av rätter med högre status och dyrare ingredienser. Det betydde många ägg, socker,  smör och mandel och rätterna kunde vara ostkaka, brynost, sockerkaka, krokan eller äggost med olika sylter. Det finns belägg för detta på bonadsmålningar och där har också våfflor och kringlor avbildats.

I Hälsingland på 1790-talet nämns bröllopstårtan som dessert (tyvärr utan beskrivning) och i Skåne serverades spettekaka som bröllopskaka på 1800-talet. Glass har alltid haft hög status och innan djupfrysningstekniken slog igenom på 1940-talet, tillverkades glass med en handdriven glassmaskin. Glass och krokan var en fin avslutning på en bröllopsmåltid. Efter en tid blev glassen mer lättillgänglig och blev en populär dessert. Glass som dessert slog ut de tidigare populära och traditionella puddingarna.

Högt och i etage

Liksom krokan och spettekaka strävar festtårtan uppåt och dekoreras ofta med blombuketter och flaggor. Höga skapelser ger ett festligt intryck. Detta är ett arv från den franske kökschefen och konditorn Carême bland annat. Han hävdade i början av 1800-talet att man borde vara noggrann som en arkitekt och följa mallar och ritningar. I gamla svenska kokböcker som t ex Hagdahls från 1878, kan man se fantastiska uppläggningar på höjden, både på maten och på desserterna.

I en lärobok för konditorer från 1923 finns bilder på bröllopstårtor som mer liknar grekiska tempelbyggnader än en ätbar tårta. De gjordes av engelsk vit dragant* och får mer betraktas som bordsdekorationer än goda tårtor. Våningstårtorna, kallas under denna tid för Amerikanska etagetårtor.

Prinsessornas kokbok som gavs ut 1929 gav många tips på tårtors utseende. Mockatårtan var vanlig under 1930-1950- talen både till vanlig fest och till bröllop.

Bröllopstårtans utseende

Några fasta regler för en bröllopstårtas utseende finns inte, men vid en genomgång av mattidningar från 1980 och framåt syns det tydligt hur man då ansåg att den skulle se ut. I Västra Götaland, blev det i mitten av 1980-talet vanligare med våningstårtor (med inspiration från Allt om Mat). Minst tre våningar bör den ha (en vink om hur många barn brudparet kommer att få), den ska vara klädd i vitt, oftast täckt med marsipan och innehållet ska påminna om prinsesstårtan. Istället för att fylla med sylt blev fruktmousser allt vanligare. Dekorationen är röda och rosa rosor, antingen äkta eller tillverkade i marsipan. Högst upp tronar ett minibrudpar och om brudparet är tillverkat i porslin och handmålat, är det numera ett samlarobjekt.

Den som är mycket van att baka klarar att baka en trevåningstårta, men det förutsätter en sval plats att förvara den på förstås. Men bruden får inte baka sin egen tårta, det kan ge otur, sägs det. Det gäller att få plana bottnar, annars kan den översta tårtbottnen kasa av de andra i kylskåpet. Det bästa är att låna en tårtställning hos en bagare. Det finns även svängbara ställningar vilket gör att tårtan blir lättare att skära och ser aptitligare ut även när många gäster skurit i den.

* Dragant, ett material som flitigt användes inom konditoryrket långt in på 1900-talet, är en gummiliknande massa som består av socker, krita och ett växtämne som gett massan dess namn. Ämnet fås ur en låg buske som växer i Turkiet och Mellanöstern ( ur Hilda Boströms miniatyrer i dragant, av Sven H G Lagerström).

krokan tarta

Text: Gunvor Fröberg
Hushållslärare
fd lärare Matkultur vid MHM Göteborgs universitet

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 3 =