Bygga pepparkakshus

Här är några tips och goda råd till dig som vill bygga pepparkakshus.

Det roligaste med att göra ett pepparkakshus är att göra det tillsammans. Samla familjen eller ett gäng kompisar. Vill du baka med egen deg ska den göras i god tid innan. Minst ett dygn behöver den vila i kylskåp. Att baka ut delarna bör man också göra i god tid innan själva byggandet, så de hinner kallna riktigt ordentligt. Men tycker du det verkar krångligt så kan du köpa en färdig deg och sätta igång med gräddningen direkt. Till husdelarna kan man också använda en färdig utskärare för pepparkakshus. Den tillverkas av småländska Sveico och går att köpa hos alla stora butiker inom Ica, Coop,, Bergendahls, Åhléns.

För dig som vill göra allt från början: Här hittar du recept på deg, sockerlag och kristyr. Samt en fin husritning .

När du utgår från vår husritning: Rita upp husdelarna på tjockt papper eller kartong. Om du skapar en egen mallbörja med ett streck i mitten av kartongen så du har en centralpunkt.

Kavla ut degen ca 2 ½ mm tjock, på lätt mjölat bakbord. Rulla upp den på kaveln och lägg över på bakplåtspappersklädd plåt. Lägg ut mallarna med lite mellanrum och skär till delarna direkt på plåten. När du skär ut två likadana delar, spegelvänd den ena – så blir delarna exakta. Plocka bort överflödig deg. Rör inte delarna mera, så de behåller formen.

Skär till en bottenplatta, något större än huset. Plattan är trevlig att sätta det färdiga huset på. Skär ut ett fyrkantigt hål mitt i bottenplattan där ett värmeljus kan få plats.

Vid monteringen av huset kan du använda gelatinblad som fönster. Klipp till och fäst dem det första du gör. Spritsa kristyr på över- och underkanten och fäst dem på väggarnas insidor, innan du sätter ihop huset.

Vid hopsättningen av huset kan man dels använda en sockerlag eller kristyr. Sockerlagen fäster snabbare och stabilare men den är mycket het och kan vara en risk när barnen är med. Då är kristyr säkrare om än inte lika stabil.

Det är jätteroligt att bygga pepparkakshus tillsammans –lycka till!

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 − 3 =