Clara – prisbelönad kladdkakebakerska

Trollhätte-flicka fick fjärdepris i Kladdkakerace

Clara Tornbrant, 11 år från Trollhättan, älskar att baka kladdkakor. I höstas skickade hon in ett bidrag till Arlas Kladdkakerace och gick vidare till final på Chokladfestivalen i Stockholm. Tävlingen hölls för åttonde gången och är öppen för barn mellan 10 och 14 år. Av 115 bidrag gick 20 till semifinal och sex till final Där fick Clara baka sin kaka på scenen tillsammans med de övriga finalisterna. Clara kom på en hedrande delad fjärdeplats med sin Kladdiga apelsin- och pistagenötskladdkaka . Hon vann bl a två kokböcker, diplom och tävlingskläderna med förkläde och kockmössa. Förstapriset gick till Augusta Andersson, 11 år, från Malmö med en Limekladdkaka med limeyoghurt.

Testade receptet fyra gånger

Varför sökte du till Kladdkakeracet Clara? – Mamma, som jobbar på en tidning såg att det var en tävling och berättade det för mig. Och så bestämde jag mig för att söka. Jag har bakat jättelänge, sen jag var kanske tre år och mamma brukade ofta baka med mig.

Hur kom du på ditt recept och hur förberedde du dig? – Jag gillar nötter ganska mycket och tycker det är gott med frukt också. Så det blev pistagenötter och apelsin, som passar bra med choklad. Sen testade jag receptet fyra gånger innan jag tog en bild och skickade in till Arla.

Final i Stockholm

Clara berättar att när hon åkte upp från Trollhättan till finalen i Stockholm fick hela familjen följa med, liksom alla ingredienser till kladdkakan. Sedan bakade hon sin kaka på scenen men var inte särskilt nervöst. Allt var väl förberett, hon hade vägt upp alla ingredienser i förväg. Och receptet kan hon utantill. – Om man gräddar kakan i 16 minuter då blir den riktigt kladdig. Låter man den stå i 17-20 minuter blir den lite fastare. Sist lägger man på grovhackade pistagenötter som dekoration. Här är receptet….

Längtar efter hemkunskap

Clara gillar verkligen att experimentera i köket och både hon och kompisen Matilda längtar efter hemkunskapen i skolan. – Man längtar ju jättemycket efter att få hemkunskap, säger de med en mun. I deras skola Stavreskolan i Trollhättan, börjar man med hemkunskap i sjätte klass. Clara och Matilda går i femman nu så de får vänta lite. Båda flickorna har drömmar om vad de vill jobba med som vuxna. Matilda vill gärna jobba med matlagning. Hon har besökt sin mammas arbetsplats, det stora köket på NÄLs sjukhus och tycker det verkar jätteroligt. Clara tycker om att skriva och vill nog satsa på mammas yrke som journalist. Kanske kombinationen att skriva om mat, blir perfekt!?

Nu börjar doften av nybakad chokladkaka sprida sig i köket hemma hos Clara och efter fotograferingen får vi vara med och provsmaka. Om den var god? Mmmm … kladdig och krämig med lite fräsch fruktsmak från apelsin och knaprigt tugg från pistagenötterna… perfekt!

glada_n

hacka notter_n

garneringj

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 3 =