Anna Nilsson, forskare Lund

Friskare med korn

Det har sagts förut och vi säger det igen – fiberrika korn är rena hälsomaten. Kornkärnorna kan faktiskt förebygga både fetma, hjärt- kärlsjukdom och typ 2-diabetes. Men det är de hela kornkärnorna det gäller. När kornet är malt till mjöl har effekten försvunnit, tyvärr.

Mindre aptit och mera mättnad 

Anne Nilsson, docent vid Lunds Universitet Centrum för preventiv livsmedelsforskning är en av forskarna bakom en ny studie där friska personer fått äta bröd, specialbakat med massor av kornkärnor. Studien publicerades under hösten 2015. Hon berättar om hur snabbt kroppen reagerade positivt på det kostfiberstinna brödet. Efter bara några timmar såg forskarna en ökning av de tarmhormoner som reglerar vår ämnesomsättning och aptit. När kostfiberna (lösliga betaglukaner) når tjocktarmen, stimuleras tillväxten av goda bakterier och viktiga hormoner frisätts. Blodsocker- och insulinpåslaget minskar, aptiten minskar och man känner sig mätt längre.

C

Kombinationen är bäst

Tack vare sin spciella kostfiberblandning kan kornkärnorna förebygga flera sjukdomar som typ 2-diabetes, fetma och hjärt- kärlsjukdom. Tidigare har man mest talat om havre och råg som rena hälsomaten men det är kornkärnorna som har den största effekten på blodsockret, säger Anne Nilsson. Korn, som i baksammanhang är ett nästan glömt sädesslag i vårt land. Med kornkärnor blir dessutom brödet saftigare, saftigare än med t ex vetekärnor, som mest ger en bulkeffekt i tarmen. Men det absolut bästa är att äta en kombination av olika slags kostfiber för då samverkar de och summan blir ännu större dvs. att 1 + 1= 3.

Lågt GI

Anne Nilsson är både civilingenjör och sjuksköterska och har tidigare arbetat inom diabetessjukvården. Hon är väl förtrogen med vikten av att äta fiberrikt och mat med lågt GI, mat som påverkar blodsockret långsamt. Hennes vardagsråd är att t ex byta ut det vita kokta riset mot korn, att lägga korn i frukostmûslin och att baka bröd med korn. – Det viktiga är att låta kärnorna vara så hela som möjligt, säger hon. Välj helt eller klippt korn eller korngryn. Ju större bitar desto bättre. Och använd helst så mycket kornkärnor som möjligt i brödbaket, helst 75%.

Brödet vid studien i Lund var bakat med 85% hela kornkärnor – så här gjorde man:

Koka kornen (sjud) i vatten på svag värme i 15-20 minuter. Låt svalna och blanda sedan ner i en deg tillsammans med vetemjöl, lite jäst och lite salt. Använd också kokvattnet. Brödet bestod av 85 % korn och 15 % vetemjöl. Brödet blir väldigt fiberrikt och bör ligga i kyl och mogna ett dygn. Tack vare kornkärnorna blir brödet saftigt.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
4 Kommentarer
 1. Marianne
  Marianne says:

  Jag har köpt hela korn från Saltå kvarn. På deras hemsida står att kornen skall ligga i vatten över natten och sedan koka i 50-60 min.
  Använder det sedan i bröd, sallader m, m,
  Ni skriver att koktiden är 15-20 min.
  Jag blir förvirrad. Vad gäller för HELA korn?

  Svara
  • Birgit Nilsson Bergström
   Birgit Nilsson Bergström says:

   hej,
   Det brukar alltid vara bra att följa förpackningstexten. Vår tidsangivelse baseras på hur man gjorde i studien på Lunds Universitet. De kokta kornen bakade man ju sedan in i bröd så då fortsätter ju värmepåverkan i ugnen.
   Hälsar Birgit

   Svara
 2. Ylva
  Ylva says:

  Hej! När ni skriver 85%, menar ni då vikten av kornen när de är torra eller kokta? Är det möjligt att få ett mer konkret recept?

  Svara
  • Birgit Nilsson Bergström
   Birgit Nilsson Bergström says:

   Hej Ylva,
   Eftersom brödet i Lundastudien bakades i ett laboratorium kunde det innehålla en så ovanligt stor mängd hela korn, vilket är svårt att göra i vanlig hemmiljö.
   Jag uppfattar det som om vikterna man utgår från är i torrvikt dvs om brödet väger 1 kg så är 850 g kornkärnor och 150 g vetemjöl (+ vatten, jäst och salt). Vilket naturligtvis blir svårt att få ihop till ett ”vanligt” bröd om man gräddar i vanlig ugn.
   Det viktiga budskapet är ändå att använda mer korn i både bröd och matlagning och att låta den vara så hel som möjligt.
   Hälsar Birgit NB

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 + 2 =