Härliga bakverk till fruntimmersveckan

Snart är vi mitt i sommaren med allt vad det innebär av härliga fikastunder med gott hembakat. Den 19 juli, när Sara har namnsdag startar fruntimmersveckan då bara flickor har namnsdag. Veckan avslutas med Kristinas namnsdag den 24 juli. Ursprunget är medeltida och då firade man kvinnliga helgon. Traditionen förekommer i både Finland och Sverige.
Med hjälp av Alf Henrikssons bok Alla årets dagar från 1965, får vi veta mer om flicknamnen till de olika dagarna.
Och till årets julivecka har Hembakningsrådet förnyat några älskade klassikerkakor som vi tillägnar de sex flickorna. Och så en extra till Jakob, som har namnsdag direkt efter Kristina, den 25 juli.

19 juli – Sara
Saija och Sally i Finland, Justa (tidigare Justus) i Danmark som var en spansk martyr. I katolska länder firas ett 1600-talshelgon, Vincentius a Paulo som har olika namn beroende på land. Han gjorde mycket gott bland fångar och fattiga. Bibelns Sara, som sägs ha fått en son vid 100 års ålder och som drev ut en kvinna och hennes son i öknen, platsar inte riktigt in bland helgonen men är den som startar nutidens fruntimmersvecka.
20 juli – Margaretha
Många helgon har hetat Margaretha som är grekiska och betyder pärla. Den Margaretha som har minnesdag den 20 juli var en asiatisk jungfru som var hjältinna i en medeltida novell. Hon är främst de havande och ammande kvinnornas skyddspatron. I Finland finns namnvarianter som Greta, Maarit, Margit, Marketta, Reeta. Marguerite har namnsdag i Frankrike.
21 juli – Johanna
I Finland finns också varianter som Hanna, Hannele, Jenni, Jenny. I många andra länder och i medeltida svenska almanackor är namnet oftast Praxedis. Hon var en romersk martyr som blev undervisad i den kristna tron av apostlarna Paulus och Petrus.
22 juli – Magdalena
Från början menas den bibliska gestalten Maria Magdalena från Genesaret. Berättelser säger att Jesus drev ut sju onda andar ur henne varefter hon följde honom på hans vandring.
Namnet finns i kortformerna Lena och Malin. I Finland också Mataleena.
23 juli – Emma
Kom in år 1827 i den svenska almanackan. Namnet förekom i tyska furstliga familjer. Tidigare var dagens namn Appolinaris, som i övriga kristenheten. Appolinaris var den förste kristne biskopen i Ravenna och led så småningom martyrdöden. I Finland däremot är namnet Oili och Olga. Nu startar rötmånaden, vilket har urgamla anor men 1901 ströks ordet ur almanackan.
24 juli – Kristina
Namnet finns överallt men i olika stavning i olika länder. I Finland finns också kortformer som Kerstin, Kirsi, Stina, Tiina. Den ursprungliga Christina var en from, kristen italienska från Bolsena. Hon drog inte jämnt med sin hedniske far och fick utstå prygel av allra grymmaste slag som hon överlevde. Men slutligen dog hon av ett pilskott. Linden börjar blomma i Stockholmstrakten den här dagen, enligt många observationer.
Extradagen
25 juli – Jakob
Jakob var en av Jesu lärjungar och han skrev att en tro utan gärningar är död. S:t Jacobus, St. James, St. Jacques och S. Giacomo är olika namn på samma person. I Spanien heter han Santiago och är deras särskilde apostel. Han ligger begravd i Compostela dit många pilgrimer vallfärdar än idag. Vilket redan den heliga Birgitta gjorde under medeltiden.

Här matchar vi namnsdagsbarnen med sommarens bakverk:
Havreflarntårta med bär till Sara
Knäckiga flarn till Margaretha
Skålar med bär till Johanna
Toscakaka med muscovadonötter till Magdalena
Bärtarteletter till Emma
Plommonflan till Kristina
Chokladrulltårta med mockagrädde till Jakob

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton − 12 =