Hur smakar färskriven kanelstång

Provsmakningstest

Har du nånsin funderat över kanelsmak- och kvalitet? Jag har fått möjlighet att testa två sorters färsk kanelstång – dels en från Ceylon och dels en från Saigon, Vietnam. Båda kom från engelska Cinnamonhill och för att kunna prova kanelen så färsk som möjligt, river man den i samband med provsmakningen. Kännare anser att världens finaste äkta kanel kommer från Ceylon (eller Sri Lanka) medan världens finaste cassia kanel (enklare, något billigare) kommer från Vietnam.

Kanelstången från Ceylon (äkta kanel) beskrivs av leverantören som söt, citrus, varm och väldoftande.

Och jag håller med – jag hittar genast den finstämda, söta smaken och såsmåningom kommer en fruktig mild citrusaning kombinerat med en härlig doft.

Saigonkanelen (cassia kanel) beskrivs som intensiv, söt, kryddig och aromatisk.

Här uppfattar jag sötman som mera påtaglig och efter någon millisekund i munnen kommer en härlig kryddighet.

Inga stora skillnader utan snarare subtila nyanser.

För att identifiera de fina smakskillnaderna krävs koncentration och helst inga andra störande smaker. Kanelsmaken visar sig vara mycket mera komplex och spännande när man får möjlighet att smaka (och dofta) den direkt från rivjärnet. Båda sorter smakar härligt aromatiskt i sin färska nymalda form. Båda passar fint till bakning och matlagning.

Det brittiska nätföretaget Cinnamonhill har specialiserat sig på att sälja färsk kanelstång från Ceylon och Vietnam, allt individuellt förpackat. Dessutom säljer de en egendesignad liten kanelrivare som tillverkas i England för hand, av rostfritt stål på ett ekhandtag.

Spännande att testa för alla smak-nördar! Kika in på … www.cinnamonhill.com

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 − ett =