Kringelikrokar i Väderstad

Kringelikrokar i Väderstad

Mitt i Väderstad ligger ett populärt konditori – Centralkonditoriet. Hit kommer kunder från hela Östergötland. Och många E-4 bilister mellan Stockholm och Göteborg upptäckter avfarten mot Väderstad (nära Ödeshög). Väl framme ligger ett till synes traditionellt, lite gammaldags finkondis med mängder av bakverk, bageriet bakom butiken och en mysig servering. Ovanför entrén en skylt där i-na i konditori är ersatta av hjärtan.

Konditoriets ägare Thomas Schwenke, värnar traditioner men är inte särskilt traditionell. Han har ingen vanlig bagarutbildning utan är kock från finkrog i Stockholm. Thomas och hustrun Helen köpte Centralkonditoriet för 14 år sedan och flyttade hit med sin familj.

– Eftersom jag inte är bagare från början vågar jag prova nytt och har kanske ett lite annorlunda sortiment, säger han. Både Helen och Thomas var restaurangmänniskor, trötta på stressigt krogjobb och att bo mitt i asfalten. Efter flera härliga somrar hos Helens mormor i Väderstad lockade konditoriet som varit till salu en tid. – Bagaren som sålde var nöjd med att vi hade anknytning till mat i alla fall, skrattar Thomas. Han drev bageriet i fyrtio år och jag fick överta alla recept. En del har använts här i hundra år och bagaren lärde mig knepen.

I början bodde familjen på konditoriets övervåning och lät butik och servering vara kvar på bottenvåningen. Idag bor Schwenkes i en villa bakom och konditoriets övervåning är en trivsam servering med hemmahoskänsla. Thomas har byggt om och målat i varmt ockra och möblerat med udda soffgrupper och gammalt arvegods. – Vi vill behålla känslan av lokalt konditori och inte förvandlas till ett stort café där turistbussarna stannar och folk väller in.

I sommar ska butiken bli större och bageridelen byggas ut men man kommer fortfarande att känna igen sig. Här finns traditioner att bevara och en personlig charm som inte får försvinna.

Thomas Schwenke bakar allt från knäckebröd och blåbärsgifflar till småkakor och prinsessbakelser. – När kunderna säger att det smakar som mormors, då blir jag glad – det är sånt man vill höra! Vårt bröd ska se hembakat ut, dvs. inte perfekt, förklarar Thomas som specialiserat sig på bullar. Vi har minst femton sorter, säger han, så vi ser oss som ett BullMekka. Äppelgifflar, blåbärsgifflar, mandelbullar, kola-, kanel-och kardemummabullar. Och kringlor. Alla degar kalljäser vi, berättar han. Klockan 8 varje morgon är baket klart.

De första åren hade man också lunchservering på konditoriet. Det blev plötsligt ett stort behov av en lunchservering i Väderstad när den stora vägen drogs om och flera vägkrogar fick stänga. Många av de 700 anställda vid Väderstadverken t ex, som tillverkar jordbruksmaskiner, behövde ha lunch.  – De första sju åren arbetade vi stenhårt och hade ett minutschema för att hinna med allt. Vi gjorde ingenting annat än jobbade.

Men så lyckades Thomas och Helen övertala sin kockkollega från Stockholm, Pär Andersson att göra slag i saken och flytta till Väderstad. Tillsammans öppnade de Centralkrogen mitt emot och allt föll på plats. Krogen med 150 sittplatser, konferenser och catering blev snabbt populär. 2010 blev Pär Andersson Årets Östgötakock och 2011 Årets nyföretagare. – Sedan vi öppnat Centralkrogen har omsättningen på konditoriet fördubblats, berättar Thomas Schwenke. Nu koncentrerar vi oss på att baka och Pär på att laga mat. Två av Thomas och Helens döttrar jobbar också i bageri/konditori.

Och tack vare krogen fick konditoriet ett knäckebröd. Pär hade en förlaga, så som han ville att brödet skulle smaka. Thomas provbakade och vips satt det. – Det blev ett sprött, kryddigt och smakrikt knäckebröd, precis som vi önskade. Med flingsalt som dekor blev det perfekt, tycker han. Knäckebrödet har gjort succé och säljs numera långt utanför Östergötland – i Stockholm (NK, Cajsa Warg), Uppsala, Kungsbacka… I en specialdesignad låda som Thomas arbetat fram. – Emballaget är extremt viktigt, anser han och hittade efter en tid rätt samarbetspartner i ett Varbergsföretag med sinne för design och kvalitet. Knäckebrödsreceptet vill Thomas inte avslöja men berättar att, förutom hela korn av havre och korn, är vispgrädde en viktig ingrediens. Och kryddorna är kummin, anis och fänkål.

Men vi får två av bageriets traditionsrika recept; Vetekringlor och Sockerkringlor. Bulldegen till kringlorna är den deg som Thomas utgår ifrån till alla sina bullar och han kalljäser alltid degen över natten. Dessutom sparar han alltid en liten degbit som han använder vid nästa bullbak. Så gjorde man förr – en tradition som blivit mode.

cafeetväderstad_n t6omasvidbröddisken_n thomasS_n

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tolv + fem =