Lángos

Lángos har blivit ett populärt festivalbröd som vi gärna kan unna oss hemma också. Det kommer ursprungligen från Ungern och uttalas lanngosch. Servera med gräddfil, hackad rödlök och stenbitsrom eller med riven ost eller droppa över en vitlöksdressing. Ett glas kallt öl är perfekt till.

Ingredienser:
10 dl vetemjöl special (ca)
2 tsk salt
200 g potatis (kokta mosade)
50 g jäst, färsk
2 dl mjölk (ljummen 37 grader)
matolja (till fritering)

Gör så här:
1. Häll det mesta av vetemjölet, ca 9 dl, salt och potatis i matberedarens skål. Smula jästen över. Häll i den fingervarma mjölken. Kör degen med degkrokarna några minuter till en ganska fast deg. Tillsätt ev lite mer mjölk eller vatten.
2. Låt jäsa i skålen en timme till dubbel storlek.
3. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Tillsätt ev lite mer mjöl, det skall vara en smidig och lätthanterlig deg. Kavla eller platta ut tunna ovaler, ca 15 cm långa.
4. Låt bröden jäsa 10-15 minuter.
5. Hetta upp oljan till 180°. Använd termometer eller lägg en bit vitt bröd i den heta oljan. Om det blir gulbrunt på en minut är oljan färdig att användas.
6. Fritera några degbitar i taget tills de får en gyllenbrun färg, dvs någon minut på varje sida. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Obs! Frityrgrytan bestämmer storleken på Lángosen. Vi har valt att göra dem lite mindre så man äter 2-3 st istället för en.
Tips! Degen kan ställas in i kylen vid punkt 4 om du förbereder i god tid. Tag fram så den hinner bli rumstempererad före friteringen.

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × två =