Limabacka kvarn

Limabacka – en kvarn, en mjölnare, ett hantverk

Det var en gnistrande kall januaridag när jag svängde av från motorvägen, norr om Varberg. Mot Väröbacka och Limabacka. I vackert vinterljus låg kvarnen. Mjölnaren Bengt Nybergh tog emot vid sin 40-talskvarn. – Det är väl kallt för att mala idag, säger han. Bästa temperaturen är runt 10 grader och helst ska det vara jämn temperatur.

Jag får vänta en stund för samtidigt får Bengt både kundbesök och telefonsamtal. Men jag passar på att njuta av dofterna …friskt, nymalet, säd, lite varmt.

Endast ekologiskt

Bengt Nybergh mal bara ekologiskt mjöl av säd från gårdar inom tre mils radie. – Bönderna här är väl framme när det gäller ekologiskt, förklarar han. Många odlar gamla kultursorter som emmer, nakenkorn och halländskt lantvete. Och durum, ett gammalt sädesslag som numera kan odlas ända uppe i Halland. Med härlig distinkt smak och vacker gul färg.

På Limabacka mals en del på valsar och en del på sten. Valskvarnen går hela veckan med vanligt vetemjöl och vetemjöl special (med extra starkt gluten). På sten mals allt fullkornsmjöl. Sedan fylls mjölpåsarna från ett rör, skakas så det blir jämnt fördelat, viks och tejpas ihop för hand. – Många kvarnar tillsätter lite askorbinsyra till mjölet (3-5 g/100 kg) för att det ska hålla sig färskt längre och för mjölmognaden. Men jag har valt att utesluta det, därför att en del av våra kunder vill ha det så.

Mest småbagerier

Bengts kunder är främst småbagerier (till 80 %) som bakar ekologiskt. De flesta i närområdet, men även i Göteborg och en i Ystad. Ett par dagar i veckan packar han bilen full med tunga mjölsäckar och kör sex mil till Göteborg. Väl där bär han in säckarna till bageriernas lager. Och hinner ibland utbyta erfarenheter med bagarna. Kontakten med dem som bakar och med odlarna är stimulerande för en mjölnare, tycker Bengt. Odlarna får fram bättre och bättre produkter med högre proteinkvaliteter. Det gäller att de skördar precis i rätt tid – annars sjunker falltalet* snabbt. Istället för brödkvalitet blir det foderkvalitet av säden och de får mycket sämre betalt.

Nöjda kunder gör mjölnaren glad

-Vanliga dagar kommer det in fyra-fem kunder till kvarnen och handlar, berättar han. Det är konsumenter som bakar mycket och som bryr sig om vad de äter. Att ha nöjda kunder är väldigt roligt. Det är därför man fortsätter, ler mjölnaren Bengt som sällan har några vanliga 40-timmars arbetsveckor.

Bengt är femte generationen mjölnare men med rötter i västgötska i Tidaholm. Han har jobbat i branschen sen tonåren. – Det är trevliga produkter mjöl och spannmål, och det är en härlig bransch att jobba i, tycker Bengt.

Mjölnare är troligen ett av mänsklighetens äldsta yrken, numera ett ganska ovanligt yrke i Sverige. Själv började Bengt hjälpa till i fars och farfars kvarn i Tidaholm. Efter kvarnskolan i Mariestad blev han biten av yrket. – Det är nåt med hantverket som jag gillar säger han. Har alltid varit fascinerad av det.

Från stora Juvel till egen kvarn

Bengt har jobbat på många olika kvarnar, bl a Juvels kvarn i Göteborg innan den lades ner 2001. Så småningom blev valskvarnen i Limabacka till salu – och Bengt gick ihop med 12 andra (mest odlare) och köpte kvarnen 2005. Efter några år köpte han ut de andra och driver nu kvarnen själv med två medarbetare. Bengt har två vuxna barn som arbetar med helt andra saker (inom ekonomi och turism) men hjälper till på Limabacka ibland. Båda är mycket intresserade och kan det mesta inom kvarnen.

– Från början fanns det visst en väderkvarn här och för riktigt länge sedan fanns 13 väderkvarnar i Värö.

Du som är så mjölkunnig och fascinerad av säd, baka du något själv…? – Jag är ingen speciellt duktig bagare men bakar gärna grahamsbullar eller rågmjölsbullar. Kanelbullar är också gott. De äldre kultursorterna ger extra fin smak till brödet och de bakar jag helst med. Där är Halländskt lantvete min absoluta favorit!

Falltalet*= mäter spannmålens groningsgrad, är ett mått på enzymaktiviteten i mjölet. Falltalet visar på mjölets bakförmåga.

 

Malningsprocessen:

När bonden skördat i rätt tid då falltalet är optimalt, torkar och lagrar han säden hemma på gården och levererar sedan till kvarnen enligt Bengt Nyberghs turordning.

De olika spannmålssorterna töms i 6 st silon.

Från silon går säden in till kvarnen för att rensas. Damm, sten, föroreningar, halm och skadade kärnor tas bort.

Allt som ska bli fullkornsmjöl mals på en stenkvarn, en gång.

Allt som ska bli siktat mjöl mals i en valskvarn där kornen pressas och skärs mellan 2 valsblock. Kornen passerar 15-20 gånger mellan valsarna.

De passerar också över en sikt som separerar bort kli och fodermjöl. Processen 3-4 timmar, för ett få fram ett vitt mjöl med goda bakegenskaper.

På Limabacka kvarn mals vetemjöl, vetemjöl special, grahamsmjöl, rågmjöl, rågsikt (dvs oblandad siktad råg), spelt/dinkel, emmer, korn, nakenkorn, durum, halländskt lantvete.

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton + tjugo =