Linda Hansson vann 2019 års Hela Sverige bakar

Linda Hansson – en riktig vinnare

Foto: Alexander Hall

 

Hon var vd för familjens hotell i småländska Ljungby och sugen på utmaningar.

– Jag hade nog blivit lite för bekväm, allt rullade på och jag hade det bra. Så jag lockades av äventyret Hela Sverige Bakar och anmälde mig. Så säger Linda Hansson, 35 år från Ljungby, i västra Småland.

Och det gick ju riktigt bra – Linda vann hela tävlingen och kunde återvända hem med vinsten: ett gaskonstverk och uppdraget att göra en egen bak-bok. Lindas barn, Lovis 10 och Ludde 6 år blev förstås extra stolta över sin vinnande mamma, som varit hemifrån en hel månad under tävlingstiden. Men familjen hjälps åt och barnens pappa, mormor, morbröder o moster fixade livet hemmavid. Kanske var det tuffast för Linda, under den månadslånga inspelningstiden på Taxinge slott. Som direkt följdes av en månads intensivt arbete med kokboken som skulle ges ut till julen 19. Femtio egna recept att testa, baka, styla, skriva. Ett arbete som måste skötas i största hemlighet eftersom Hela Sverige Bakar-vinnaren avslöjas först ett halvår senare, i TV-seriens sista program i början av december.

Vi hälsade på hos Linda i Ljungby där hon driver ett eget bageri & café Baket. Det var en dröm som Linda hade – att hitta en bra lokal och starta ett eget företag. Så här presenterades Linda inför tävlingen i TV4: ”Temperamentsfull vd och tävlingsmänniska som gillar när det går fort. Äger ett hotell tillsammans med sina bröder. Nu drömmer hon om ett eget bageri.”

Företagandet har hon i blodet. Föräldrarna har drivit hotell sedan Linda var i tio-årsåldern (före det drev de en gård och hade får). Hotell Terraza, drivs vidare av Lindas äldre bröder och själv är hon f.n. tjänstledig från VD-jobbet. Bröderna driver också restauranger och fastigheter och lilla-syster har en ost- och delikatessbutik.

Nu har Linda kompletterat stadsbilden i Ljungby med ett bageri/konditori/café där allt görs på ”riktigt” inklusive den kavlade smördegen. – Ja wienerbröden ska självklart vara med smör och kavlas från start, annars kan det kvitta, konstaterar Linda. Hon står själv inte vid bakbordet utan fokuserar på driften av verksamheten. – Jag hade verkligen tur som fick tag i duktig personal till mitt bageri & café, på mycket kort tid. Både en bagare och en konditor så vi kunde öppna till förste advent som jag planerat. I och med tävlingsvinsten får jag en mängd förfrågningar om att medverka vid olika arrangemang. Det är så kul – jag har inte svårt att prata inför folk!

Hon fick tillträde till lokalen i början av hösten 2019 och efter en total renovering blev allt klart enligt hennes plan. I rekordfart. Och de två små affärslokalerna omvandlades till en stor, med butik och café och ett bakutrymme för bageri. Här bakar man allt, surdegsbröd, vetebröd, kakor, tårtor, semlor mm.  Mycket på beställning som t ex Prins Sigvards tårta som är en ”måstetårta” i Ljungby. Efter ett recept från tidigare Roddys konditori, där Linda också har arbetat. – Vi gör nog minst 25 Siggetårtor per vecka mest på beställning eftersom de inte går att spara till dan därpå.

Tårtan består av mandel-marängbottnar som läggs ihop med äggkräm och grädde och dekoreras med smält choklad. Den är enkel att göra säger Linda och den blir inte särskilt snygg utan ska nästan se lite slarvig ut, men den blir god.

Vi har fått receptet – och den är verkligen värd att provas. Kanske blir den årets påsktårta!

När vi frågade om receptet på Lindas favoritsmåkaka fick vi hennes Chokladsnitt med extra allt. Lindas tävlingsbidrag när det gällde att baka ett traditionellt småbröd med en personlig knorr. Denna både spröda, sega och knapriga läckerhet fick högsta betyg av Birgitta Rasmusson, domare i Hela Sverige Bakar.

surdegsbröd, vetebröd, kakor, tårtor, semlor mm. Mycket på beställning som t ex Prins Sigvards tårta som är en ”måstetårta” i Ljungby. Efter ett recept från tidigare Roddys konditori, där Linda också har arbetat. – Vi gör nog minst 25 Siggetårtor per vecka mest på beställning eftersom de inte går att spara till dan därpå.

Tårtan består av mandel-marängbottnar som läggs ihop med äggkräm och grädde och dekoreras med smält choklad. Den är enkel att göra säger Linda och den blir inte särskilt snygg utan ska nästan se lite slarvig ut, men den blir god.

Vi har fått receptet – och den är verkligen värd att provas. Kanske blir den årets påsktårta! Här finns Siggetårtan…

När vi frågade om receptet på Lindas favoritsmåkaka fick vi hennes Chokladsnitt med extra allt. Lindas tävlingsbidrag när det gällde att baka ett traditionellt småbröd med en personlig knorr. Denna både spröda, sega och knapriga läckerhet fick högsta

betyg av Birgitta Rasmusson, domare i Hela Sverige bakar. Chokladsnittet dekoreras med hackade hasselnötter och ringlas sedan över med en  lakrits-kolasås. Se upp – den lilla kakan kan säkert bli vanebildande! Här hittar du Chokladsnitt extra allt.

 

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × tre =