Malin Lindqvist, kock på förskola som gillar att baka frukostbröd

Malin Lindqvist är kock på Strannegårdens förskola i idylliska Onsala, söder om Göteborg. Här äter 45 barn sin frukost och till lunch är de drygt 60, plus 10 vuxna.
Nästan varje morgon får barnen nybakat bröd. Malin älskar att baka och njuter av att kunna sprida den härliga doften. Och att kunna servera bröd som verkligen mättar. – Det här brödet smakar som om mormor har bakat! Så sa ett av ”mina barn” här och det tar jag som den finaste komplimangen, säger Malin och skrattar varmt.
Ibland ska brödet räcka till lunchen också, särskilt på soppdagar. Klockan halv sju startar hon sin arbetsdag och klockan 8 serverar hon frukost. Oftast med gröt. – Barnen gillar verkligen gröt, säger Malin. Alla barn är inte vana hemkokt gröt, men efter en tid här blir alla grötfantaster. Jag varierar mannagryns- och havregrynsgröt och blandar ofta i lite vetekli. Får vi grötrester lägger jag det alltid i brödet. Det blir jättegott. Liksom kokt ris.
För att hinna servera nybakat till frukosten så kalljäser Malin bröden. Hon sätter degen och bakar ut den dagen innan och låter jäsa i kylskåp under natten. På morgonen tar hon bara fram plåtarna, låter jäsa och gräddar.

Vi tittar på när Malin gör Morots-& solrosbröd. (Klicka på texten så hittar du ett anpassat recept).

Basen idag är 1 liter mannagrynsgröt – rakt ner i hushållsmaskinen. Sedan häller hon ner 1 msk salt, 2 msk socker, 1 dl solroskärnor, 1 liter mjölk, 2 påsar torrjäst (motsvarar 100 g färsk jäst), ¾ dl rapsolja samt rågsikt och vetemjöl (börja med 7 dl ca  rågsikt + 10 dl ca vetemjöl, Hembakningsrådets anmärkning). Mjölmängden blir lite på känn – Malin jobbar med sina sinnen och ser och känner sig fram till rätt konsistens. Sen får maskinen jobba riktigt länge minst 10 – 20 minuter.

 

 

Vi hinner fika med hembakade morots-tekakor och småprata en stund innan maskinen gjort sitt. – Den här gången blev degen lite för lös, säger 

Malin. Den blir svår att rulla så jag ändrar utbakningen.

Trycker ut degen på oljade bleck/plåtar istället för att rulla frallor. Satsen räcker till två gastronormbleck som plastas och åker in i kylen till dagen därpå.

 

 

Eftersom vi är  på en förskola får inga allergener som ex sesamfrön eller nötter förekomma. Istället dekorerar Malin med lite mjöl eller doppar bröden i en blandning av mixade havregryn och vetekli.
Malin Lindqvist tycker det är härligt att baka olika bröd, att variera efter vad hon känner för och slippa tråkiga rutiner. Hon vill få barnen att äta mera grönsaker och hittar på olika sätt. Finrivna morötter är utmärkta i bröd och det äter barnen gärna. De får också vara med och bestämma över dagens sallad som då får heta ex Nils eller Sonjas sallad. Det skriver Malin ut på en liten affisch med illustrationer över grönsakerna och ställer på bordet. Det är superpopulärt och barnen är så stolta över sin sallad.
Nu närmar sig advent och jul och Malin önskar sig en bättre hushållsmaskin till köket. Sen tänker hon baka ännu mera bröd och i ännu större satser!

 

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − 9 =