Bagels

16 st
Bagels-bröden har troligen fått sitt namn från tyskans Bengel som betyder ring. Dessa bagels blir stora som hamburgerbröd ungefär. Dela och smöra bagelshalvorna. Lägg ett salladsblad på bottendelen och därpå lämpligt pålägg. Toppa med överdelen och du har en mycket mättande lunchrätt.

Ingredienser:
17 – 18 dl vetemjöl
1/2 dl ljus sirap
2 msk matolja
1.2 msk salt
5 dl fingervarmt vatten 37 °
50 g jäst, färsk
4 – 5 liter vatten
2 msk strösocker

Garnering:
riven ost
vallmofrön
sesamfrön
lök (hackad)
kummin

Gör så här:
1. Häll det mesta av mjölet, sirap, matolja, salt i matberedarens bunke. Smula över jästen och häll på det ljummiga vattnet. Bearbeta degen med degkrokarna ca 5 minuter, tills den är smidig och släpper bunken.

Eller:
Lös upp jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och oljan. Mät upp mjölet luftigt i ett litermått och rör ner merparten av mjölet tillsammans med salt och sirap. Arbeta degen kraftigt, tag upp på bakbord och knåda ca 10 minuter. Tillsätt mer mjöl efterhand. Det skall bli en slät och spänstig deg.

2. Låt degen jäsa ca 15 minuter under fuktig bakduk eller plastfolie.
3. Dela i sexton bitar som rullas till 25-30 cm långa längder, vilka fäst samman till en ring med lite vatten. Fäst ordentligt så ringarna inte öppnar sig under bakningen. Eller forma bullar och gör ett rejält hål i mitten med fingret så det blir en ring.
4. Låt jäsa 30-40 minuter i rumstemperatur medan ugnen värms till 250°.
5. Koka upp vattnet och lägg ner några ringar i taget. De skall koka ca 2 minuter på varje sida. Tag upp med hålslev och lägg på bakpapper på plåt.
6. Strö på önskad garnering. Grädda ca 30 minuter i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 200° när du sätter in plåten. Låt svalna på galler.

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × fyra =