Poilâne i Paris

Poilâne – tidig trendsättare med stort P. 

Om du planerar ett Parisbesök, ta med adresserna till de härliga bagerierna Poilâne. Där finns de stora runda surdegsbröden med ett sirligt P, som kanske startade den moderna surdegstrenden? Det finns tre Poilâne i Paris; ett nära Eiffeltornet, ett i Saint-Germain-des-Prés och ett i Le Marais. Och föralldel… det finns två i London också.

Brödet bakas på traditionellt franskt vis med stenmalet fullkornsmjöl, havssalt från Bretagne samt en gnutta deg från tidigare bak. Degen knådas länge, länge, vilar och jäser långsamt och gräddas sedan i vedeldade stenugnar. Att det just är vedeldat är ett måste och förklarar också varför Poilâne expanderar så sakta och försiktigt. I London t ex sa man länge nej till en vedeldad ugn. Den stora branden 1666 i London startade just i ett bageri.

1932, när Pierre Poilâne från Normandie startade sitt lilla surdegsbageri, var Parisarna inte så lättflirtade. Man hade de enkla, mörka bröden från kriget i färskt minne och var mer förtjusta i luftiga vita baguetter. Men Poilâne var traditionalist och envis och fortsatte baka enligt urgamla metoder. Han visste att hans bröd höll sig färskt längre och att 2 kilos bröden var utmärkta att skära i stora fina skivor. Såsmåningom fick bageriets grannar, vinbarer och ostbarer, upp ögonen för Poilânes bröd och efter det hakade restaurangerna på. Och så var en trend satt. Och familjen Poilâne fortsätter baka bröd precis på samma sätt som man alltid gjort.

Butikerna är trivsamt små, sortimentet relativt litet men bröden exponeras vackert, ja nästan högtidligt i perfekt raka rader. Och personalen lägger varsamt in varje bröd i en påse med fint tryck. Och visst finns det viktigaste: urgoda croissanter, läckra pain au chocolat, solgula citron tarte mm. Liksom de mest charmerande små kex som smakar parmesan, utbakade i form av en liten minigaffel.

Och kommer du dit – köp en brödkniv! Knivskarp, sylvass, spikrak – läggs varsamt in i först ett pappskydd och sedan en linnepåse.

poilanebutik_n P1090300_n

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 1 =