Prisutdelning i Kanelbulledesigntävlingen 2019, intervju med några tävlande

Årets tema KALAS var mycket uppskattat och våra tävlande tolkade det på många personliga sätt. Glädje, fest, tårta, girlanger, partyhattar mm ska det vara när det är kalas.

Vinnarna bland de unga blev Björnens Förskola (första pris) och Björnens Fritids (andra pris), båda i Ambjörnarp (Tranemo kommun). Två gymnasieelever vid Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping delade på tredjepriset. Vi delade ut två Hedersomnämnande varav det ena gick till tre nionde-klassare vid Möllevångsskolan i Malmö och det andra gick till ännu en elev vid Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping.

I vuxengruppen blev Christina Holm från Tällberg vinnare. Alexandra Sundfors-Eklund från Finland fick andra pris och Maria Kolding från Lund fick tredje pris. Christina Holm tävlade för första gången medan både Alexandra och Maria har tävlat och fått pris tidigare.

Titta in i vårt Bildgalleri, på bilderna som Stefan Edetoft fotade vid prisutdelningen på Egg and Milk i Göteborg 4 oktober.

Vi har talat med några av årets vinnare om varför de tävlar och hur det känns att vinna.

Läs intervjuerna nedan med Carina Ranelöv (pedagog Ambjörnarp), Monika Persson (hemkunskapslärare Möllevångsskolan), Ann-Louise Önnegren (lärare Anders Ljungstedts gymnasium) samt Christina Holm (Tällberg).

Carina Ranelöv, pedagog förskola + fritids, Ambjörnarp 1:a och 2:a pris Barn/unga: (fler bilder nedan)

1. Hur/var fick du reda på vår tävling och vad lockade med den?

Carina: Jag hittade er på nätet, googlade på kanelbullens dag, då kom ni upp. Kreativa tävlingar är alltid roligt och barnen gillar att göra kreativa aktiviteter så jag valde ut de barn jag vet tycker att det är roligt med sådana aktiviteter.

2. Hur gjorde ni för att komma på vad ni skulle göra?

Carina: Jag som pedagog hjälpte barnen med idéer eftersom vi hade kort om tid.

3. Bakar ni ofta med barnen – i så fall vad brukar ni baka?

Carina: Jag har ”önskemellis” varje måndag med fritids där vi tar tillvara mat som blivit över från köket. Vi gör pizza, pizzabullar, varma mackor, smoothie mm. Vi har hållbar utveckling i tankarna, samtidigt lär vi barnen lite olika mellanmålsförslag. Förutom det bakar vi inte så ofta, men om vi är färre barn brukar förskolan baka med en pedagog, inför en fest eller annat vi firar.

4. Hur många barn går på förskolan resp. fritids en vanlig dag?

Carina: På förskolan har vi 24 barn och på fritids är 15 barn inskrivna.

5. Hoppas ni får glädje av presenterna bakformar mm – har ni kunnat använda dem?

Carina: Ja vi har använt de fina bakformarna till muffins som vi bjöd på föräldramötet och vi bakade även till Bris (Barnens rätt i samhället). Vi paketerade muffins i påsar och sålde lotter till föräldrarna där de vann påsar med muffins eller banankaka mm. Pengarna 500 kr satte vi in till Bris. Det är alltid roligt att baka och barnen vill alltid vara med. Nästa gång blir det nog lussekatter och pepparkakor.

Carina Ranelöv, Ambjörnarp

Monika Persson, hemkunskapslärare Möllevångsskolan, Hedersomnämnande Barn/unga: (fler  bilder nedan)

1. Hur jobbar du med kanelbulledesigntävlingen i Möllevångsskolan?

Monika: Mina elever gillar att baka allt från matbullar till kakor.  Att vara med i tävlingen är frivilligt men det ger naturligtvis ett högre betyg att baka kreativt.  Första lektionen bakar vi klassiska kanelbullar. Tycker det är viktigt att lära ut hur en söt jäsdeg ska göras, hur en deg ska kännas, hur man kavlar och gör snygga snäckor. Den andra lektionen får de själva bestämma design. Om man inte vill eller inte har idéer finns det bilder på gifflar, knutor och hjärtan som jag visar hur man bakar ut.

2. Hur populärt är det bland eleverna att tävla – vad påverkar eleverna att ställa upp?

Monika: Vem gillar inte hembakade kanelbullar?  Det gör väl alla och kan man sedan baka dessa perfekta så är det plus i kanten. Mina elever är intresserade av ämnet och är mycket duktiga. Detta gör att jag har roliga och kreativa lektioner. Vi har i många år deltagit i tävlingen och jag ser det som en återkommande uppgift i år 9. Det gör även eleverna. Redan i år 6 börjar man se fram emot att få baka kanelbullar i nian. Det är väldigt populärt och de tävlar lite med varandra i klasserna. Eleverna har koll på vem som har den bästa idén, bästa degen,  bästa utbakningstekniken, resultatet och fotona. I år var även mycket fokus på att ta snygga och uppfinningsrika foton. Det var roligt med kreativa lösningar både inomhus och utomhus. Intresset för tävlingen är stort bland eleverna och de tycker att det är spännande att mäta sina krafter mot andra som de inte känner. I skolan är det alltid lättare att motivera eleverna till att lära sig när det finns en riktig mottagare eller en verklig situation att koppla uppgiften till. I den här tävlingen blir deras idé och genomförande av idén inte bara ett sätt att nå kunskapskraven utan även ett sätt att tävla och kanske vinna en tävling.

3. Följer ni upp resultatet för andra i skolan sedan? Är kollegor, rektor m fl intresserade?

Monika: Salen ligger inrymd bland andra praktisk/estetiska ämnen, så doften sprider sig i korridorerna och in i andra klassrum. Jag tycker det är viktigt att ha ett öppet klassrum där alla kan titta in och se vad som händer och om man har tur, få en bulle. Där är både kollegor och elever välkomna. Jag har en skolledning som är intresserad av ämnet och tycker det är viktigt att eleverna lär sig laga egen mat och baka från grunden med ekologiska livsmedel. De tittar ofta spontant in och ser vad som händer i klassrummet. Både kollegor och skolledning vet när det är dags för kanelbullebakning och ser även de fram emot det. Vi har undervisning 90 minuter ett helt läsår i år 6, 8 och 9. Jag har även ett Instagramkonto sedan några år där jag delar elevernas resultat. @monikahkk

4. Vilka baktips ger du eleverna för att bullarna ska bli så bra som möjligt?

Monika: Att de ska göra jäsdegen med jäst för söta degar, baka med fast smör och inte ta för mycket mjöl. Sedan är det roligt att som lärare få lära ut olika tekniker och se hur glada eleverna är när de får ett bra och framför allt gott resultat. Jag använder Google Classroom där jag innan lektionen lägger ut vad som händer på lektionen. Viktigt för alla elever att få förförståelse inför nya moment och uppgifter. Detta är speciellt viktigt när man har elever med svenska som andraspråk. Det kan vara filmer, tips, receptet och annan information som de behöver ha tittat på innan du kommer till lektionen.

5. Vilken bulle är din egen favorit?

Monika: Svåraste frågan! Det står mellan en slät bulle eller varför inte en saffransbulle till jul.  Naturligtvis hembakat.

6. Du har ju tävlat med dina elever under många år. Hur fick du den första informationen om tävlingen?

Monika: Tror att det var när jag läste Dansukkers folder som kom till skolor eller kanske via Hembakningsrådets information till skolor.

Pristagarna från Möllevångsskolan tillsammans med Hk-lärare Monika Persson

Ann-Louise Önnegren, lärare Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping, flera priser Unga.

1. Hur fick du reda på om vår tävling och vad lockade er att ställa upp?

Ann-Louise: Jag fick reda på er tävling genom att jag inför kanelbullens dag tittade runt på olika bagerisidor på nätet efter roliga idéer och inspiration till undervisningen. Det som gjorde att jag och eleverna fastnade för er tävling var att den lät rolig, många av våra elever är väldigt kreativa, och att det var ”nytänk” utifrån en redan känd produkt som efterfrågades. Uppgiften var också av sådan art att den praktiska delen gick att genomföra på ett lektionstillfälle (6 timmar). Tankearbetet startade eleverna med veckan innan så att de skulle ha en färdig idé inför själva bakningen.

2. Vad tyckte dina elever om att tävla och vad gillade de Kalas-temat?

Ann-Louise: Eleverna tyckte om den här formen av tävling för att den gav stort utrymme för kreativitet. Att endast resultatet skulle bedömas uppskattades av vissa pga. att en del är nervösa när någon utifrån ska titta på när de jobbar. Kalas-temat var bra för att eleverna tyckte det var lätt att få idéer att skapa något roligt. Jag tror att tävlingen gav mersmak och jag hoppas att eleverna vill fortsätta med tävlandet även i större former så som i Skolmästerskapen för bagerielever i åk3.

3. Vilka råd och tips ger du dina elever för att få till en riktigt bra bulldeg?
Ann-Louise: Att arbeta degen ordentligt och att inte tillsätta allt för mycket mjöl så att bullarna blir torra och hårda.

4. Hur gick det med uppföljningen efter tävlingen?

Ann-Louise: Eleverna bakade sina bullar och de fanns till försäljning i skolans butik. Bullar från alla våra tävlande elevers bidrag serverades också till personalen som onsdagsfika så att många på skolan skulle få del av de kreativa skapelserna.

5. Vad tycker resten av skolan om era tävlingsbragder? Dina kollegor, rektor m fl.?

Ann-Louise: Vi la ut resultatet och motiveringarna tillsammans med en bild på eleverna som placerat sig i tävlingen på vår hemsida på Facebook, Restaurangskolan Ljunkan. Vi fick många gratulationer från olika håll och eleverna var mycket stolta över sin insats. På skolan fick vi gratulationer skickade till oss både från vår rektor och från andra lärare på skolan.

Pristagarna från Anders Ljungstedts gymnasium, Linköping

Christina Holm, Tällberg, 1:a pristagare Vuxen:

1. Det var första gången du ställde upp i vår Kanelbulledesigntävling – hur fick du reda på att den fanns?

Christina: Jag följer er på Facebook sedan ett tag, och får därifrån många goda idéer och tips.

2. Vad var det som lockade dig?

Christina: Att utmana mig själv både bakmässigt och presentationsmässigt. Det är alltid en utmaning att fånga en doft, smak och form på en bild. Det är också roligt att försöka tänka utanför de traditionella ramarna och även förhålla sig till det utlysta temat.

3. Hur kom du på idén med strutarna och hur utvecklade du den?

Christina: I somras fick jag några lådor med gamla bakformar från ett anrikt konditori här i Dalarna. Där låg bl.a. strutarna/konerna. Jag tycker det är roligt att tänka nytt. Idén med struten kändes naturlig. En association jag har till kalas är de färgglada partyhattarna. Så varför inte göra en bulle så? Det är också en form som är rätt enkel – så vem som helst, som har tillgång till strutformar, kan ju göra den. Jag läste nyligen om ett tips att göra egna strutformar. Man tar en papptallrik som man rullar som en kon. Den klär man sedan in i aluminiumfolie. Man får bara vara varsam så att den klarar höga temperaturer i ugnen. Och sen att kunna fylla bullstruten med vad just du vill ha till ditt kalas. En bulle designad för att fyllas efter tycke och smak och till ditt bästa kalas.

4. Du är en van bagerska – har du några egna baktips för att lyckas med bullarna?

Christina: Viktigaste ingrediensen är”kärlek”. Näst viktigaste är”tid”.  Att unna sig själv tiden att baka bullar som tar lite mer tid att göra. Jag själv har nu börjat göra en fördeg dagen innan bullarna ska gräddas, som sedan får kalljäsa över natten. Degen blir riktigt trevlig att jobba med. Med tid så menar jag också att ge degen tid – att ha tålamod med den. Det är ofta väldigt lätt att man blir frustrerad att degen känns kladdig och man tillsätter mer och mer mjöl. Till sist har du en icke-kladdig deg men som i slutänden ger en torr och mjölig bulle. Att använda riktigt smör (och då inte i smält form, utan rumsvarmt) och inte snåla på kanelen. Jag kompletterar gärna också med mer kardemumma än vad recepten vanligtvis anger.

5. Vilken bulle är din absoluta favorit?

Christina: Just nu… är det nog bullstruten. Den är god att äta som den är, men rolig att fylla med något smarrigt. Annars går alltid en snurrad kanelknut hem.

1:a pristagare Christina Holm, Tällberg

 

Hela vinnarlistan 2019 inklusive bilder finns här….

Vuxna 1:a pris Christina Holm, Tällberg – Kanelbullestrutar

Juryns motivering: Ett svårt bakgrepp & en kul idé som kräver sin bagerska. Vi imponeras och inspireras och ser fram emot att smaka en strut … fylld med nåt krämigt och gott

2:a pris Alexandra Sundfors-Eklund, Kimo, Finland – Vindsnurror

Juryns motivering: Här vare feststämning & kalas så till och med bullarna snurrar. Ett bett smakar både kanelbulle och vit choklad.

3:e pris Maria Kolding, Lund – Kanelbulleserpentiner

Juryns motivering: Alla vill ha serpentiner på kalas. Klart de ska vara ätbara, goda och smaka kanelbullar! Genialt

Barn/Unga 1:a pris Björnens förskola, Ambjörnarp – Kanelbullekatt

Juryns motivering: Bedårande bullkatt för festligt kalas. Förtjusta anar vi de bakande barnens kreativa skapandeprocess.

2:a pris Björnens fritids, Ambjörnarp – Krans av kanelhjärtan

Juryns motivering: Hjärtligt och generöst bjuder hjärtkransen in till en bullfest där alla delar brödet och umgås med varann

3:e pris, 2 pristagare Miranda Hellkvist, Anders Ljungstedts gymnasium, Linköping – Glaserad kanelbullemunk

Juryns motivering: En stilfull munk med en lagom tunn hinna glasyr – en Mr Cake-inspirerad kanelbulle i tiden

Miranda Rydberg, Anders Ljungstedts gymnasium, Linköping – Snurrat bullhjärta med variation

Juryns motivering: Konstfullt snurrat, fint tvinnat & vackert format till ett hjärta – vilken festbulle

2 st Hedersomnämnande

Felicia Hjertström, Anders Ljungstedts gymnasium, Linköping – Flätad kanelsnurra med mandelspån

Juryns motivering: Förtjusande flätteknik & sinnligt snurr på denna bullblomma med mandelspån

Maya Anini, Sara Abdou, Levisa Lucky, åk 9 Möllevångsskolan, Malmö – Kanelgifflar, snittade

Juryns motivering: Med några vassa snitt och mjukt rundad form förvandlas en klassisk giffel till en kanelbulle redo för kalas. Imponerande bakkunskaper.

Samtliga bilder från prisutdelningen, högupplösta, finns här

Carina Ranelöv, Ambjörnarp

Sofia från Dansukker – Hembakningsrådets Birgit – Maria från Egg and Milk

två av tre pristagare från Möllevångsskolan tillsammans med Hk-lärare Monika Persson (till höger)

Möllevångsskolan

 

Eva Månsson, Isaberg Förlag

Alex Brax med familj

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × två =