Semlan – älskad bulle med lång tradition

Semlan 2019

 Tänk att semlan blivit en så älskad bakelse att vi börjar längta direkt efter jul. Och sen äter vi dem dem gärna fram till påsk.

Semlor med rostade hasselnötter

Den ursprungliga idén var att semlan skulle ätas dagen innan man startade fasta inför påsken, dvs. på fettisdagen. Efter den följde 40 dagars fasta och sen kom påsken.

Strax före fettisdagen var fläsksöndag och blå måndag eller bullamåndag – som tillsammans med fettisdagen utgjorde fastlagen. Tre dagars frosseri inför den långa fastan.

Så gjorde man i det medeltida Sverige som var katolskt. Då kallades bullen hetvägg eller fastlagsbulle. Efter reformationen på 1500-talet försvann fastan och de matreglerna.

Men vanan att äta fettisdagsbulle har vi behållit – och dessutom utvecklat på många olika sätt. Den från början ganska enkla vetebullen fick så småningom en fyllning gjord med mandel och honung, och numera är vispgrädde och florsocker en självklarhet. Vilket det varit under knappt hundra år. Semlan har gått från att vara en efterrätt (ofta serverad i tallrik med varm mjölk) till en gräddbakelse bland andra, serverad till kaffet. Och bagarna tävlar om att förnya bakelsen i både smak och form.

 Hur ska en semla egentligen se ut, hur ska den smaka och vad serverar man till – vad är rätt och vad är fel? Det är svårt att säga, det är nog en smaksak.

Medan många längtar efter en ”vanlig” kardemummasmakande vetebulle med mandelmassa och vispgrädde (florsocker på locket) finns det dem som förväntar sig variation och vill ha överraskningar som vaniljkräm eller bärmousse i fyllningen och en bulle bakad med wienerdeg. Somliga säger att en tradition bara överlever om den förnyas och anpassar sig till tiden. Andra håller hårt på smaker man känner igen och vill absolut inte ha förändringar.

Oavsett vilken skola man tillhör så har man glädje av några bra grundrecept på goda bullar och på goda fyllningar. Klicka på receptnamnen & håll till godo! 2019 infaller fettisdagen den 5 mars, sex veckor före påsk.

Karlsbadersemlor:, Semlor – med rostad mandelfyllning, Långa semlor ,

Semlor, snabbaSemlor, gluten- och laktosfria , Minisemlor,  Semlor med rostade hasselnötter

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − tolv =