Solbulle

1 stort bröd
Solbullen är ett av Hembakningsrådets klassikerrecept från 1980. Ytterbitarna blir brytbröd och mittenbiten skär man i skivor.

Ingredienser:
2 dl vetekross
6 dl vatten (kokande)
50 g smör
50 g jäst, färsk
1 msk salt
1 msk fänkål (stött)
eller 1 msk anis & fänkål blandat
3 dl grahamsmjöl
8 – 9 dl vetemjöl

Pensling:
vatten (ljummet)

Gör så här:
1. Koka upp vattnet och häll det kokande över vetekrosset i en bunke.
2. Rör ner smöret, som skall vara kylskåpskallt. Låt svalna till ca 37°. Rör om då och då så det svalnar snabbare.
3. Smula i jästen och rör om. Tillsätt övriga ingredienser men starta med 8-9 dl av vetemjölet. Arbete degen kraftigt och tillsätt mera vetemjöl så att degen blir smidig. Låt jäsa under bakduk 20-30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Forma 2/3 av degen till en slät bulle. Platta eller kavla ut den direkt på bakplåtspappersklädd plåt till ca 25 cm i diameter.
5. Forma resten av degen till en slät bulle, mindre än den första. Platta till den lätt och lägg den ovanpå degplattan på plåten.
6. Skär tolv jack från ytterkanten på degplattan ända in mot bullen. Låt jäsa under bakduk 20-30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
7. Grädda på nedersta falsen ca 40 minuter. Skjut ev in en plåt på översta falsen efter 30 minuter om brödet verkar bli för mörkt.
8. Pensla det färdiggräddade brödet med ljummet vatten. Låt brödet svalna på galler utan duk. Bryt ytterbitarna som kuvertbröd. Stora brödet skärs i skivor.

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 + sex =