SteviaSocker – nytt kalorisnålt socker

SteviaSocker – nytt socker med mindre energimängd

SteviaSocker är en söt, kalorisnålare nyhet på sockerhyllan. Blandningen består av socker från betor och steviaväxtens söta steviolglykosider (200-300 gånger sötare än socker). Den korgblommiga steviaväxten är släkt med solrosen och odlas i bl a Sydamerika och Kina. Det är ur bladen man utvinner steviolglykosider, vilket smakar mycket sött utan att ge några kalorier. Det vanliga sockret i blandningen ger en positiv smakprofil och tillför sockrets positiva egenskaper, vilka stevia inte har (t ex naturlig jäsning, volym, textur, färg och konserverande egenskaper). Steviolglykosid kallas det söta ämne som utvinns ur Steviaväxten. Det är 200–300 gånger sötare än socker men utan en enda kalori.

1 dl SteviaSocker sötar lika mycket som 1 dl vanligt socker men väger bara hälften och innehåller hälften så mycket kalorier. Därför passar SteviaSocker särskilt bra till ”lättare” matlagning och bakning.

SteviaSockret används på samma sätt som vanligt strösocker. Det löser sig lätt i vätska och passar till kaffe, te, dressingar, desserter osv. Det går också bra att baka både kakor och bullar med. I recept med mycket socker kan man använda lite mindre mängd SteviaSocker, annars blir det lätt för sött. I mjuka kakor, tårtbottnar o likn där ägg och socker ska vispas poröst, blir resultatet en något tätare och lägre kaka. Kanelbullar med SteviaSocker blir alldeles utmärkta men behöver gräddas någon minut längre för att få fin färg.

I sylt och saft som inte ska frysas, behövs konserveringsmedel eftersom en del av sockrets konserverande effekt saknas.
SteviaSocker tillverkas och marknadsförs av Dansukker och säljs i 1 kg förpackningar i alla livsmedelskedjor. Kostar cirka 23 kr.
Läs mera om på: www.dansukker.se

Här är Dansukkers recept på lätta och goda Kanelbullar med SteviaSocker

ca 45 st
150 g lättmargarin
5 dl lättmjölk
50 g jäst för söta degar
1/2 tsk salt
1 1/2 dl SteviaSocker
2 tsk mald kardemumma
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g Kesella
1 dl SteviaSocker
1 msk kanel
Pensling & garnering:
1 ägg, uppvispat
mandelspån

Gör så här:
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°(fingervarmt).
Smula jästen i en skål och tillsätt lite av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet.
Tillsättet salt, SteviaSocker, kardemumma och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper skålens kanter.
Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter. Blanda samman ingredienserna till fyllningen.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i två delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i bitar. Lägg i pappersformar. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Tips! Degen utan fyllning kan bakas ut till släta bullar. Pensla med ägg och strö på flagad mandel.

SteviaSocker_Jpg500p

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × fem =