Stickcafé – nutidens syjunta

Stickade halsdukar och tröjor i härliga garner är på modet igen och överallt samlas händiga människor för att sticka, virka och fika tillsammans. Den traditionella syjuntan har konverterat till trendigt stickcafé.

(Fler bilder hittar du under Arkiv – klicka på högupplösta bilder)

I Karlstad, Svedala, Vaxholm, Luleå, Åmål, Umeå och Ulricehamn – överallt i vårt långa land samlas entusiaster för att sticka och fika. Och stickvågen breder ut sig över världen, även ”över där”. För fyra år sedan, 2007 kom boken Friday Night Knitting Club ut i USA. Den handlar om några kvinnor som träffas för att sticka varje fredag i en garnaffär på Manhattan, New York. I boken som på svenska heter Livets aviga och räta, är stickning, kakor, garn och mönster viktiga ingredienser. Författaren Kate Jacobs, avslutar dessutom sin bok med ett recept på muffins – Dakotas havremuffins.

Precis som på 70-talet har stickandet verkligen tagit fart igen – bland såväl vana proffsstickerskor som yngre nybörjare. Man samlas i garnaffärer, på bibliotek, hos studieförbund eller hemma hos varandra. Många är äldre men en hel del är yngre kvinnor, några kanske med barnvagn. Men var är männen?

I skånska Svedala är det garnaffären Shingar, som bjuder in till stickcafé. – Vi samlas varannan tisdag/varannan onsdag för att sticka och umgås, berättar Ann-Marie Norman. För en tid sedan kontaktade Ann-Marie Hembakningsrådet för att få receptråd. – Klockan 18 dukar affären upp ett långbord med fika – vissa dricker kaffe direkt medan andra stickar lite först. Det är ofta någon i gruppen som tar med hembakat – en morotskaka, muffins eller en banankaka. Vi är 15-16 damer i olika åldrar. Några yngre brukar komma med sina mammor eller med svärmor. En ung kvinna har med sin baby som vi stickerskor följt ända sedan den låg i magen.

Ann-Marie tänkte bjuda sina stickkamrater på Dakotas havremuffins enligt boken (se ovan) men var tveksam till bikarbonat och vinäger vilket ingick i det amerikanska receptet. Efter lite funderingar beslöt hon att baka muffinsen med några korrigeringar. – Jag bytte majsoljan mot rapsolja och vinäger mot matättika, säger Ann-Marie, men meningarna om muffinsen bland stickerskorna var väldigt delade… några gillade skarpt andra inte alls.

Prova Hembakningsrådets nya recept – titta in under Recept: Saffransmuffins med pepparkakssmörkräm .

Hembakningsrådet åkte till Karlstad i Värmland för att vara med på stickcafé i garnbutiken Stick å virka. Här bjuder butikens ägare Christina Palmér in till stickcafé varje tisdag. Hon startade sin butik på Wåxnäs för 2 ½ år sedan och stickcaféet är mycket populärt och alltid välbesökt. – Jag bjuder på fika och ofta har någon av damerna med sig något hembakat. Förra veckan fick vi en alldeles underbar adventskaka…

Prova Hembakningsrådets Saffransbullar i kruka.

Gunilla Rosén och Kerstin Zaring brukar ofta vara med på Stick å virkas stickcafé och nu håller de på med julklappar till barn och barnbarn. Gunilla har utlovat riktigt varma ullstrumpor i flera färger. Kerstin, som klätt sig i nystickade ulliga pulsvärmare (runt handleder och fotleder), är på gång med likadana till barnbarnen i Stockholm.

Så här gör du pulsvärmare: Lägg upp 44 maskor av t ex Viking ullgarn, stickor 3.5. Sticka två aviga, två räta i18 cm. Avsluta med ett ulligt mohairgarn med lösa öglor t ex Järbo – sticka ytterligare 3-5 cm. Sy ihop. (Kerstin stickar båda på samma gång – lägger alltså upp 2 x 44 maskor).

Idag serveras klassiska småkakor till fikat. Gott och bra för att de inte kladdar. Carina Olsson, länets hemslöjdkonsulent har bakat barndomsfavoriter – farmors gafflade småkakor (eller mosade, som värmländskan Carina kallar dem) och rosafärgade mördegsrosor.

Carina ivrar för stickning och arbetar med all slags handslöjd. Redan för sju år sedan besökte hon Solstickorna stickcafé (”vi som brinner för stickning”) på Värmland Museum i Karlstad. Sedan dess har verksamheten utvecklats och nu finns det mer än femtio stickcaféer i Värmland. För att hinna träffa så många som möjligt på samma gång har Carina Olsson bjudit in samtliga stickgrupper till ett stickcafé på Luciakvällen. – Alla ska ha med sig egna stickor och garn i två färger så vi kan göra dubbel flerfärgsstickning tillsammans. Sen blir det fika med lussebullar och pepparkakor.

Vid kaffebordet på Region Värmland sitter några damer och …. stickar. Ingalill Walander Olsson, bibliotekskonsulent, gillar att sticka och att fika. Hon och kollegorna hinner diskutera allt från bakrecept till stickbibliotek och länsbibliotekets nysatsning på e-bibliotek. Elisabeth Ernholm, Hedvig Bergenheim och Catrin Huss stickar och smakar på Carina Olssons småkakor och Carinas lingonkaka. – Lingon och Värmland, det hör ihop! skrattar de stickande värmländskorna.

Foto: Öyvind Lund

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − 6 =