Surdegstips

Mata en surdeg – surdeg i bakmaskin – vetesurdegsstart

Recept på rågsurdeg finns bland våra recept – sök på surdeg.

En surdegsstart klarar sig i kylskåp i en vecka. Sedan är den hungrig och vill ha mat. Blanda ner ca ½ dl vatten och 2 msk mjöl, rör om ordentligt och på med locket igen. Om ytan är täckt av vätska – rör ner den först och mata sedan surdegen. Konsistensen ska bli ungefär lika tjock som tidigare.

Om surdegen blivit väldigt sur/syrlig kan det vara idé att hälla bort en del av den först innan man matar den igen. Det är näst intill omöjligt att ta död på en surdeg däremot behöver den väckas upp från sin slumrande tillvaro. Det gör man genom att ge den lite mera vatten och mjöl samt värme. Då börjar mjölksyrabakterierna jobba igen och surdegen får en rundare smak.

Surdeg i bakmaskin
Om du har en bakmaskin är den perfekt även för surdegsbakning. Välj ett program med långa jästider.

Surdeg på råg eller vete
Till en rågsurdeg behövs rågmjöl, ljummet vatten, en varm plats och tid. Jag har provat göra vetesurdeg på samma sätt men tycker den lyckas lättare när man tillsätter något mera som hjälper jäsningen på traven. Rårivet äpple, honung eller mosade vindruvor ger jäsprocessen en skjuts. Då blir surdegen läckert bubblig och luktar milt syrligt. Det går också bra att blanda ner en matsked rågsurdeg i vetesurdegen.

Verkar det krångligt? Då kan du helt enkelt baka vetesurdegsbröd på rågsurdeg.
Följande startrecept på vetesurdeg fungerar fint – jag har lånat det från den pedagogiska boken Bakverksta`n, utgiven av Eldrimner och skriven av bagare Manfred Enoksson Saltå Bageri i Järna.

Surdegsstart på vete
Dag 1:
100 g vetemjöl
100 g grahamsmjöl
100 g mosade vindruvor
2 dl ljummet vatten
1 tsk honung

Blanda allt väl till en trögflytande smet. Låt stå övertäckt i ca 30° i 2-4 dagar. Smaken ska vara syrlig, smaka friskt och blandningen ska bubbla. Skaka blandningen 2 ggr/dag.

Dag 3-4:
150 g vetemjöl
150 g grahamsmjöl
2 dl ljummet vatten

Blanda ner i den första blandningen. Låt stå i 30° i ett dygn. Skaka blandningen 2 ggr/dag.

Dag 4-5:
Surdegen är klar. Smaken och lukten ska vara god och blandningen ska bubbla. Skaka blandningen två ggr om dagen. Surdegskulturen ska vara trögflytande.

Förvara surdegskulturen i kylen och mata den med 1/2 dl vatten + 2 msk mjöl minst en gång i veckan.

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 + 1 =