Valnötsbröd

Foto: Åsa Dahlgren

Det här brödet är underbart till en krämig blåmögelost! När man startar med en fördeg hinner brödet få mera smak. Låt degen stå framme på köksbänken över natten. Har du ont om tid går det faktiskt också bra att blanda allt på en gång, som vanligt.

1 bröd

 

Ingredienser:

Dag 1, fördeg:

5 g jäst

1 ½ dl vatten

2 ¼ dl, 125 g fint rågmjöl

Dag 2:

20 g jäst

2 dl vatten

1 ½ tsk salt

1 msk olivolja

2 dl, 120 g grahamsmjöl

4 dl, 240 g vetemjöl special eller annat glutenstarkt vetemjöl

Senare: 150 g valnötter, grovt krossade*

Garnering:

Grahamsmjöl

 

Gör så här:

  1. Blanda smulad jäst, vatten och rågmjöl i köksmaskinens degbunke. Bearbeta degen på låg hastighet ca 5 minuter. Täck med plast och låt jäsa i rumstemperatur under natten.
  2. Dag 2: tillsätt resten av ingredienserna utom valnötter. Bearbeta degen i maskin på låg hastighet ca 10 minuter, tills den är smidig och blank. Låt jäsa under plast till dubbel storlek ca 40 minuter. *Krossa valnötterna: Lägg dem i en plastpåse och slå med en kavel så de blir grovt krossade.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och platta ut den till en stor pizza. Lägg på valnötterna och vik över degen så den täcker. Knåda med händerna så att nötterna kommer in i degen och fördelas jämnt.
  4. Platta ut degen till en rejäl oval (ca 30 cm lång) och rulla ihop från långsidan. Avsluta med att rulla den i grahamsmjöl. Lägg på bakpappersklädd plåt och strö över lite mera mjöl. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200°.
  5. Gör några snabba snitt i ytan med en vass kniv och sätt in plåten mitt i ugnen. Grädda tills brödet fått fin färg och låter ihåligt när man knackar det i botten, ca 30 minuter. Låt svalna på galler.

 valnot2_n

Print Friendly, PDF & Email
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − fem =