Kristina Eriksson från Partille, är kokboksförfattare och frilansande matskribent men också utbildad hemkunskapslärare och jobbade tidigare som det i 10 år. Under flyktingkrisen i höstas ville hon göra något för att hjälpa till.

– Jag såg en lapp på biblioteket om språkcafé och gick dit. Där träffade jag flera kvinnor som berättade att de lagade mat på fredagar. Och det visade sig vara väldigt trevligt, berättar Kristina. Kvinnorna lagade mat från sina olika hemländer. Det var paj från Kosovo och små stekta knyten med myntasås från Armenien. En gång hade de med sig bl a en söt spenatkaka från Syrien. Min roll var att få dem att prata svenska samtidigt som de lagade mat. Vi pratade om olika begrepp som blanda, kavla, steka etc.

019

Syrisk spenatkaka

Under våren har Kristina Eriksson haft hand om en matlagningskurs med ensamkommande flyktingpojkar, tillsammans med en ung kvinna från Afghanistan. – Killarna var från Afghanistan, Etiopien, Somalia och Irak. De var mycket fina att ha att göra med.

 Vad är det bästa respektive det svåraste med arbetet? 

-Det bästa är den sociala biten. Att träffa människor som man inte hade träffat annars, ta del av deras tankar och liv i största allmänhet. Lyssna på när de berättar om att de lärt sig simma i vuxen ålder och glädjas tillsammans kring det. Jag gillar verkligen att upptäcka alla likheter, i mångt och mycket är vi väldigt lika.

Det är också väldigt roligt att ta del av andra länders matkultur genom människor som lagat den maten hela sitt liv.

Det svåraste, säger Kristina, är när de berättar om t ex kriget i Syrien, hur de hade det i sitt hemland eller förhållandena i Afghanistan. I de lägena får man bara vara tyst och lyssna, säger hon.

Vad lagar ni, vad är mest populärt?

-Vi har lagat lammgryta från Afghanistan, Bolani (en brödrätt fylld med kokt potatis och purjo, stekt i olja), lax och rotfrukter, köttbullar från Afghanistan och pizza. Kvinnorna är positiva till alla rätter. Killarna var lite skeptiska till laxen men sedan åt de med jättegod aptit.

bolani fran Afghanistan

Bolani från Afghanistan – en pizzaliknande deg fylld med kokt potatis och/eller purjolök

Om ni ska baka – vad börjar du med? 

Kristina förklarar att kvinnorna är öppna för allt och de vill gärna lära sig baka svenska bakverk. – Jag skulle nog välja rulltårta, kanelbullar och liknande. Med killarna skulle jag börja med pizza och pitabröd.

012

Här tillagas pajen från Kosovo, med fetaost- och spenatfyllning

Om man vill bli volontär – vart vänder man sig?

-Bäst är nog att vända sig till studieförbunden där man bor eller till Röda Korset eller olika kyrkor.

Print Friendly, PDF & Email